lauantai 15. heinäkuuta 2017

Häkilöiden värit


Oikeastaan tämä juttu lähti siitä liikkeelle, että aloin kaivelemaan häkiläpusseja, jos löytyisi yksikään kelvollinen Coch-y-bonddu höyhen. Olen ottanut talteen useampia hyviä ruskeita kukon- ja kananniskoja ruoaksi menevistä linnuista. Tansaniassa, missä suurimmalla osalla ihmisistä ei ole jääkaappia, kanat ostetaan yleensä elävinä torilta. Monestiko olen miettinyt, millaiset kananniskamarkkinat voisi tälläkin maalla olla, jos murto-osakaan nyt jätteeksi päätyvistä materiaaleista saataisiin talteen. No, kaivattuja höyheniä ei pusseihin ollut eksynyt, onneksi suunnilleen soveltuvaa korviketta, mutta tulipa samalla kaiveltua materiaaleja läpi.

Häkilöiden värisväyjä on loputon määrä. Lukemattomia kertoja risteytyneiden kukkojen ja kanojen jalostamattomat ja  värjäämättömät höyhenet kattavat melkoisen kirjon erilaisia sävyjä valkoisesta mustaan ja kellertävänruskeasta syvän tummanruskeaan, ja jopa siniharmaaseen. Kun niitä jatketaan väriaineilla, on sävyjä loputtomasti tarjolla. Tähän päivitykseen kuvasin joitain sävyjä, sekalaisia höyheniä niin kukon kuin kanankin häkilöistä, jalostamattomia ja jalostettuja.



White - Valkoine, hyvälaatuiset valkoiset niskat uppo- ja pintaperhoille ovat olleet hyvä hankinta. Jos ei muuten, niistä voi aina irroittaa muutaman höyhenen ja värjätä sellaisiin sävyihin, joista kokonaiselle niskalle ei olisi käyttöä. Perhoja esim. White Moth ja Parmachenee Belle. Explorer -tyyppisen perhon voi sitoa esim. Red Tagista, johon tekee valkoisen harvaan kierretyn runkohäkilän.

Explorer:
Koukku: 12 - 14 (yleensä pintaperhokoukku)
Runko: Riikinkukon herl
Runkohäkilä: valkoinen kukko (alunp. Dun) 



Cream - Luonnonvalkoinen, lähes valkoinen häkilä, jossa kuitenkin kellertävä sävy erottuu, naapuruston luomuhöyheniä. Hyvä pyrstövärkki vaaleisiin pintureihin.



Light Dun /Sandy Dun/Yellow dun - Vaalea ruskeanharmaa tai hiekanvärinen tai kellertävän ruskeanharmaa häkilä. "Dun" perhon nimessä viittaa yleensä harmahtavaan päiväkorennon esikaikuiseen ja väreissä ruskeanharmaaseen sävyyn, joka on tuttu esimerkiksi vaaleanruskeista hevosista ja kameleista. Näitä sävyjä kannattaa etsiskellä etenkin perinteisiin pintureihin. Tämä on nipusta häkilöitä, jotka luomuvärjäsin kahvipapujen kuorilla.

James Ogden kertoo kirjassaan Ogden on Fly tying (1887) isästään Frankista, jolla oli tarkka värisilmä perhojensa suhteen ja erityisesti hänellä oli yksi Yellow Dun (game cock) niska, jossa väri ja häkilöiden muoto olivat erittäin hyvät. Kyseisiä höyheniä hän käytti vain omiin perhoihinsa, ja oli erityinen suosionosoitus jollekin, jos hän sai siitä niskasta otetulla häkilällä varustetun perhon.

Frank Ogdenin Yellow dun
Koukku: Pieni pintaperhokoukku
Runko: keltainen silkkilanka vahattuna tummalla vahalla (cobbler's wax)
Siipi: pystyyn sidottu siipipari kottaraisen- tai sorsan siipisulkaa
Häkilä: Yellow Dun, eli vaalea kellertävänruskea pintaperhohäkilä.



Light Ginger - Vaalea inkivääri, pitkälti kuten edellä, mutta punertavampi inkiväärin sävy. Light Ginger tulee esimerkiksi joidenkin Catskill -perhojen ohjeissa vastaan.



Ginger - Värjätty inkivääri, punertavanruskea, ei ihan oranssi, lämmin vahva sävy. Luulen, että Ginger - vanhemmissa ohjeissa viittaa usein luonnollisempaan sävyyn, kuin näin voimakkaaseen värjättyyn. Perhona esimerkiksi Professor uppo- tai pintaperhona.



Orange / Hot Orange - Oranssi tai hehkuva oranssi, esimerkiksi Dunkeld -perhon häkiläksi



Yellow - Keltainen, melko monen klassikkouppiksen häkiläksi tai pyrstöksi kuuluu keltainen kukko tai kana.  Mallard and Yellow, Thunder ja monet muut.



Chartreuse - käyttökelpoinen kirkas kellanvihreä sävy. Chartreuse värillä voi elvyttää nuutuneet vihreät häkilät huomattavasti pirteämmän värisiksi.



Light olive - vaalea oliivi. monikäyttöinen väri, etenkin kanahäkilänä.



Olive - oliivi. Hyönteismaailman yleinen sävy ja senpä myötä myös perhonsitojan perustavaraa. Monia perusperhoja voi uudistaa vaihtamalla oliivin häkilän.



Olive brown - Ruskeanoliivi, mielestäni häkilänä erittäin hyvä väri. Syntyy helposti värjäämällä tavallista ruskeaa häkilää oliivilla värillä niin, että siikasista erottuu oliivinvihreä hohde.



Green - vihreä, muutamien klassikkouppoperhojen häkilä. Ahvenjäljitelmien ohella hyvää vihreää tarvitaan esimerkiksi Hietama ja Mallard and Green perhojen häkiläksi.



Light Blue - vaaleansinine. Vaikka ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi, hyvin vaaleansininen on joidenkin klassikkopintureiden häkilä. Vaaleampi sininen sopii mielestäni paremmin myös esimerkiksi Teal Blue and Silver -tyyppisiin perhoihin, kuin tavallinen sininen.

Pieni sinisävyinen päivänkorennon esiaikuisen jäljitelmä Toivo Mäkisen Onkiperhoja sitomaan -kirjasta:

Little Sky-blue Dun:
Koukku: 16 - 14 pintaperhokoukku
Pyrstö: vaaleansininen kukko
Runko: harmaa villa
Häkilä: vaaleansininen
Siivet: pystyyn sidotut (upright) harmaat kaistaleet esimerkiksi sorsan siipisulasta



Blue - Sininen, sopii hyvin myös korvaamaan närheä ja kuningaskalastajaa



Purple - violetti, tässä värjätty Grizzlen päälle.



Dark Irish Purple - Tumma irlantilainen violetti, tämä sävy vaatii pari eri värjäyskertaa, jotta tarpeeksi tumma sävy syntyy. Joidenkin irkkulaisten Shrimp -perinneperhojen häkilä, mutta mukava sävy muutenkin esimerkiksi mustan tilalle. 



Badger - ("mäyrä") kermanvaalea tummilla keskustoilla ja usein myös kärjillä.



Silver Badger - ("hopeamäyrä") joidenkin klassikkostreamereiden perinteinen siipi, mutta myös klassikkoperhojen häkiläksi, vaikka vähemmän tunnettu Priest.



Golden Badger - ("kultamäyrä"), näissä häkilöissä on hienot ruskeansävyt, joista joitain streamereita ja pintaperhojen pyrstöjä olen koonnut.



Furnace - Ruskea häkilä, jossa keskellä selkeä musta raita. Furnace saa perhokirjoissa huomiota. Tässä edellä siteeraamassani Ogdenin kirjassakin on varsin pitkästi asiaa furnacesta ja sen ohella coch-y-bonddu häkilöistä. "Hyvä Furnace on tumma, verenpunertavanruskea ja mustat keskukset.. kun olin nuorempi, tällaisia lintuja oli paljon joka kanalassa, mutta nykyisin saatat joutua matkaamaan satoja kilometrejä näkemättä enään yhtäkään"

Frank Ogdenin yksi suosikkiperhoista oli pintaperho Furnace Fly:

The Furnace Fly:
Koukku: esimerkiksi kokoa 14 pintaperhokoukku
Runko: kirkkaanoranssi sidontasilkki
häkilä: kaksi kierrosta hyvää furnacehäkilää,
Siivet (upright) harmaat, esim. sorsan siipisulasta (alunp. kottarainen)

Kauppojen intialaiset tummemmat furnace-niskat (kana ja kukko) kannattaa tutkia huolella, niissä voi löytyä hyvällä tuurilla myös niskoja, joissa osa höyhenistä on coch-y-bonddu -väriä, eli furnace, mutta myös siikasten kärjet ovat tummat. Coch-y-bonddy oli mm. Greenwell's Gloryn alkuperäinen häkilä, joka korvataan furnacella. Hyvä furnace-kana käy vaikka Red Tagin häkiläksi.



Coch-y-Bonddu
Tämä on kuin Furnace, mutta myös häkilän kärjet ovat mustat/tummat. Vähän vaikeammin löydettävä materiaali, mutta edulliset intialaiset ja liinalaiset luonnonväriset niskat kannattaa tutkia tarkemmin. Aiheesta lisää Coch-y-Bonddu -perhon omassa jutussa.



Red/Brown/Game red - Punaruskea, häkilä "jota on kaikilla" mutta jonka nimi on vanhemmissa brittiohjeissa yleensä  vain "Red" ja se on aiheuttanut sekannuksia. Sävyjä tämän nimen alle mahtuu paljon. 



Coachman Brown - tummanruskea häkilä, ja kuten nimikin viittaa, perinteinen materiaali coachman -perhojen häkiläksi.



Scarlet/Red/Cardinal  - kirkkaanpunainen, myös Iibis aika usein viittaa punaiseen. Punahäkiläisiä perhoja onkin sitten vaikka millä määrin, vaikka kokopunaisesta Cardinalista Bloody butcheriin. Myös Heckham and Peckham tunnetaan punaisella häkilällä. Eikä pidä unohtaa Yön kuningatartakaan.



Cree - kuin Grizzle, mutta ruskeansävyinen. Tämä sävy on hyvä moniin pintureihiin ja uppiksiin, jolloin tuloksena väreiltään eläväisempi häkilä kuin esimerkiksi yksivärsiellä ruskealla sidottuna.



Grizzly/Grizzle - Plymouth Rock kukon höyheniä. Höyhenissä on yllättävän paljon eroja sävyissä, kukosta ja kasvattajasta riippuen.




Grizzly/Grizzle Hen - Plymouth rock -kanan häkilä. Muiden muassa Grizzle King -perhon häkilä. Minulla nämä höyhenet ovat tällaisia 2-laatuisia, kun olen kerännyt pihalta kanan pudottamia höyheniä.



Grizzle Variant, näitä kannattaa myös tutkia kaupoissa, muunnoksista voi löytyä mielenkiintoisia häkiläaineksia.



Blue Dun - siniharmaa, jossa myös vähän ruskeansävyä. Eriasteiset Blue Dun häkilät kuuluvat moniin hyönteisjäljitelmiin. Tunnetuin lienee häkilän kaima, harmahtava päivänkorennon esikaikuinen.



Natural Black - luonnonmusta värjäämätön kananhöyhen. Parhaimmillaan värjäämättömissä mustissa kanan- ja kukonhöyhenissä on samantyyppinen vihertävä hohde, kuin esm. harakan pysrtösulassa. Luonnonmusta kukko mainitaan esimerkiksi Kate -perhon häkiläksi. Luonnonmustaa kanaa pidän parhaana häkiläna Alder -uppoperhoihin.



(Dyed) Black - Värjätty musta. Yksi tavallisimpia värejä mutta samalla väri, jonka kanssa on ollut epäonnea. Hyvää mustaa on saanut hakea, kun pahimmillaan musta väri tarttui äkilästä sormiin. Siksi nykyisin enemmän olen etsinyt luonnomustaia häkilöitä. Musta häkilä kuuluu muiden muassa  Black Zulu -perhon kaulalle ja rungolle.

* * *

Lähteet:
Juha Pusa & Anssi Uitti: "Perhonsitojan kirja",  Ajatus Kirjat, Jyväskylä 2004
James Ogden: "ogden on Fly tying" London 1887(digitaalinen aineisto)
Toivo Mäkinen: "Onkiperhoja sitomaan", KKK, Valkeakoski 1965
Tero Ronkainen: "Klassiset perhot" Koillismaan kirjapaino, Kuusamo 1994
A.Courtney Williams: "A Dictionary of Trout Flies", A & C Black, London 1949
Ian Whitelaw: "The history of Fly-fishng in Fifty Flies", Stewat Tabori & Chang, NY 2015

1 kommentti: