keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Worm fly ja muita matoja


"Olen tavannut kalastajia, jotka ovat ottaneet perhon nimen kirjaimellisesti ja käyttävät sitä imitoimaan kastematoja tai muita lieroja: ei, se ei ole sitä. Älkää kysykö mitä se sitten imitoi, koska en osaa ajatella mitään, mikä etäisestikään muistuttaisi Worm fly -perhoa paitsi toinen Worm fly -perho" latelee David J. Collyer humoristiseen tapaansa perhoa esitellessään.

Kahdesta peräkkäisestä Red Tag -perhosta koottu Worm Fly vie historiassa vuoteen 1880, jolloin Glasgowissa Skotlannissa syntynyt ja myöhemmin Lontoossa toimittajana toiminut novellisti William Black (1841 - 1898) perhon kehitti. Alkuperäisessä perhossa joko kumpikin tai ainakin taaempi koukku oli blind eye koukku ja koukut oli yhdistetty toisiinsa pätkällä guttia. Kuinka lähekkäin perhot on sidottu toisiaan vaihtelee eri kirjoissa, mutta varsin lähekkäin joka tapauksessa.

En löytänyt tietoa, miksi perhoa Worm fly:ksi on nimetty, mutta ainakin erilaisia kahden tai kolmenkin koukun "worm hook" tandemeita on myyty pitkään, esimerkiksi "Pennell two hook worm tackle", jossa blind eye koukut oli valiiksi kiinnitettynä guttiin. Collyer puolestaan kirjoittaa 1970-luvulla valmistandemeista, ettei niiden koukut ole aina kaikkein laadukkaimpia.

Perho etenkin isompiin (#8) koon koukkuihin sidottuna on mainittu toimivan viileän veden isojen kalojen perhona. Perho löytyy esimerkiksi McHardys of Carlislen valikoimista 1970 - 1980 -luvun luetteloista eri kokoisina ja myös yksikoukkuisena ( streamerkoukkuun kaksi Red Tagia peräkkäin).  "Kaksi Red Tagia sidottu yhteen. Sopii järville ja joille. Kalasta syvältä ja hitaasti." (M.of C. v. 1975 luettelo)


Worm Fly sellaisenaan taitaa nykyisin kuulua enään harvemman kalastajan perhorasiaan. Perholla on ollut omat kannattajansa ja se on kelvannut kaloille. Onhan se päätynyt useimpien tunnettujen sitomoiden ohjelmaan ja perhokirjoihin vuosikymmenten ajan.


Worm Fly

Kaksi uppoperhokoukkua (12 - 8) ja siimaa yhdistämiseen
Lanka: Musta tai punainen
Pyrstöt: Punainen villa
Rungot: Riikinkukko
Häkilät: Ruskea kana


Pujotetaan  pieni pätkä siimaa ensin sidottavan koukun silmukasta ja sidotaan kiinni koukun varrelle. Lämmitä siiman päähän liekillä pieni paksunnos, jolloin siima ei luiskahda pois sidoksesta. Takaperhon voi ensin myös sitoa normaalisti  ja valmiina  "rigata" silmukasta siimalenkillä etuperhoon (kuva alla). Jätä vain lyhyt väli koukkujen väliin. Sido sitten etuperho valmiiksi ja Worm Fly on valmis.




San Juan Worm


Edellistä perhoa tutkaillessani kuvahaku "Worm fly" tuotti läjäpäin erilaisia matoa muistuttavia silikoni- ja chenillematoperhoja San Juan Worm -perhon hengessä. Pikaisesti katsoen näytti, ettei yhtään vanhempaa Red Tageista koostettua Worm fly -sidosta ollut osunut sekaan. Ehkä perhovanhus alkaa olla jo unohdettujen listalla. San Juan Worm -tyyliset perhot sen sijaan ovat nousseet suosituiksi etenkin erilaisten uudempien "matomateriaalien" myötä. San Juan on Colrado -joen sivuhaara USA:n lounaisosissa.

San Juan Worm jäljittelee vedessä eläviä ja veteen joutuneita matoja, pienempänä jopa surviaisen toukkaa. Perhon eri versioita löytyy kilpaperhokalastajien rasioista, esimerkiksi Orvis mainostaa madolla voitetun Jackson Holen "yhden perhon kisan" Wyomingissa Usassa. Madolle yksi otollinen ajankohta voisi olla reilumpien sateiden yhteydessä, kun sade ajaa lieroja pintaan ja huuhtoo rantapenkereistä veteen.

Silikonimateriaalista valmistetuille San Juan Worm -perhoille sopivaa runkomateriaalia pystyy valmistamaan itsekin. Joskus 1980-1990 -lukujen taitteessa kotipaikkakunnan kalastustarvikeliikkeen omistaja alkoi valmistaa silikonimatoa pilkkisyötiksi sekoittamalla värikoukkujen värijauhetta kirkkaaseen silikoniin, johon sekoitettiin myös pisara ruokaöljyä. Sitten vain isoreikäisellä lääkeruiskulla puristettiin massasta matoja muovilevylle kuivumaan.Värkkäsin saamillani opeilla itsekin melkoisen kasan pilkkisyöttejä, ja kyllä niillä jonkun ahvenenkin sain.

Gary Borgerin San Juan Worm sidottuna melko pieneen
Old English Bait Hook (Mustad 37160  #14) -koukkuun
Yleensä tässä kokona olisi 6 - 10

San Juan Wormista on lukuisia erilaisia muunnoksia eri materiaaleista ja eri tavoin sidottuna. Yksinkertaisimmillaan perho syntyy, kun noin 3 x koukun varren mittainen pätkä chenilleä kiinnitetään keskeltä koukun varrelle ja chenillen päät lämmäytetään liekillä purkautumisen ehkäisemiseksi. Pieniä matoja voi sitoa pätkästä perhon kumijalkamateriaalia. Yleinen muunnos on kiinnittää chenille- tai silikonimato kuulan avulla keskelle koukun vartta. Yksi versio on suoraan Old English Bait -koukun varrelle esim. fluoresoivasta villalangasta sidottu mato ilman liehuvia päitä (kuva yllä).



Yllä kuvassa näkyvään versio on aika perinteinen, jollaisena San Juan Worm löytyy muiden muassa Bill Handsford-Steelen Afrikan perhokalastusoppaasta. Perhoon tehdään oranssilla tai muulla sopivalla chenillellä madon paksumpi "solmukohta" kuin kastemadoissa konsanaan.Kuvan perho on fluoripunainen, joka kuvassa näyttää varsin oranssilta.

San Juan Worm

Koukku 8 - 14 uppoperho tai nymfikoukku
Sidontalanka: samaa sävyä, kuin chenille
Runko: Hyvänä lähtökohtana madon mitoitukselle voi pitää n. 3 x koukun varren pituutta, 1/3 taakse, 1/3 kiinnitetään koukun varrelle ja 1/3 eteen. 
Paksunnos: muutama kierros oranssia chenilleä madon keskikohdalle


Janin Treble


Asuimme muutamia vuosia samalla paikkakunnalla eteläafrikkalaisen kalamiehen Janin kanssa ja päädyimme silloin tällöin vaihtamaan sanan tai parikin kalastuksesta. Janilla oli takanaan vankka kokemus etenkin Eteläisen Afrikan vesiltä sekä perho - että muulla kalustolla. Yellow fish, Tiger fish, tilapiat, aikoinaan alueelle tuodut lohikalat ja muut olivat hänelle kotivesiltään lapsuudesta asti tuttuja saaliita. Järven ranalta Janin reissut ovat jatkuneet Intian valtameren saarille, jonne hän on asettunut huomattavasti suurempien saaliskalojen pariin.

Worm fly toi mieleen yhden Janin esittelemistä ottiperhoista; varsinaisesti nimeämätön "treble fly", jossa oli worm fly:n tapaan sidottu kolme perhoa yhteen. Se oli tuottanut hyviä saaliita eri lajeja, ja odotetustikin kelvannut etenkin suuremmille kaloille.

Janin tarkoittama treble ei rajoittunut pelkkään Red Tagiin. Yhtä hyvin monet muutkin häkilöidyt uppikset tai vaikka nymphitkin siihen sopivat, kuten Gold Ribbed Hare's Ear tai Black Zulu. Ja kun oikein innostuu niin miksei vaikka kolme erilaista perhoa sopivaa hämmennystä aiheuttamaan.

Sidoin pari trebleä odottamaan seuraavaa reissua kotimaisille kalavesille. On sitten mielenkiintoista nähdä olisiko siitä suurempien ahventen jallittajaksi. Kalojen leukaperien säästämiseksi perhon voi sitoa myös niin, että vain yhdessä perhossa on koukku ja muista kahdesta koukku katkaistaan mutkasta samoin, kuin jatkoperällisissä wiggle nympheissä.

Janin Treble

Koukku: 3 kpl uppoperhokoukkua (14 - 10)
0.20 - 0.30 monofil-siimaa koukkujen yhdistämiseen
Kolme identtistä perhoa, esim. Red Tag jotka sidotaan yhteen Worm Fly tyyliin



* * *


Lähteet
Taff Price: "Fly Patterns, an international guide", Blandford, London 1997
A.Courtney Williams: "A Dictionary of Trout Flies" (IV painos, I painos vuodelta . 1949) A. & C. Black 1965
McHardys of Carlisle: Tackle '75
Bill Hansford-Steele: "African Fly-fishing Handbook", Southern Book Publisher, Durban 1997
David J. Collyer: "Fly Dressing", David and Charles, Newton Abbot, Devon 1975 
Wikipedia "William Black", https://en.wikipedia.org/wiki/William_Black_(novelist)
http://troutster.com/flies/nymphs/san-juan-worm/
Orvis: "San Juan Worm", http://www.orvis.com/p/vernille-san-juan-worm/0290

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää saitin kasvojen pesu! Olenkin aina hieman ihmetellyt negateksteillä kirjoitettuja sivustoja; sellainenhan taisi tämäkin aiemmin olla, ellen väärin muista - mikä sekään ei olisi iso ihme! Taisin aikoinaan etsiä ja löytää asiasta tutkimustuloksiakin; taisi olla esim. Sanomien toimittakoulun tms. sivuillakin ainakin referointeja posaleipiksen luettavuuden paremmuudesta vs. negateksti.
    Pitänee kaiketi esimerkistäsi tuollainen tuplamatokin sitoa; vaikkapa joku aika sitten "löytämistäni" husmask`eista. Ja mikäpä ettei vinkkisikin mukaisesti vaikkapa husmask redtagin perään!
    Ps. nättejä ovat upporedtagisi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Zag! Tämä oli tosiaan aiemmin tummansininen ja valkoiset tekstit, ajattelin suunnata blogia kuvapainotteiseksi. Mutta nyt kun tekstiä on enemmän, niin näin on parempi. Hienojoa olivatkin löytmäsi husmask:it, toimivat varmasti yksin tai tandemissa!

    VastaaPoista