perjantai 2. kesäkuuta 2017

Dunkeld





Dunkeld on Skottilaista alkuperää oleva lohiperhonakin tunnettu perho, jota vastaava sidos esiteltiin ainakin jo Francis Francisin kirjassa 1867. Perhosta tunnetaan sekä runkohäkilöityjä, että pelkästään kurkkuhäkilöityjä versioita. 




Perhon poskina on yleensä pienet viidakkokukon höyhenet, mutta Hardyn "book of Flies" -kirjasta löytyi versio, jossa viidakkokukko on korvattu pienillä valkokärkisillä kaistaleilla, ehkä sorsan siipipeilisulasta tai valkokärkistä kalkkunaa. Perhoa sidotaan paljon myös kokonaan ilman poskia.


 
 Taff Price kertoo kansainvälisessä perho-oppaassaan Englannin, Skotlannin, Irlannin ja Walesin välisestä perhokalastuskilpailusta, jossa kullakin joukkueella oli kisaa varten kolme etukäteen valittua "salaista asetta" ja jokaisella joukkueella toisistaan tietämättä Dunkeld oli päätynyt näiden kolmen joukkoon. Toisaalta David J. Collyeri puolestaan kuvaa sidontaoppaassaan Dunkeldia perhoksi, "jolla kaikki muut saavat kalaa paitsi hän", ja kertoo saaneensa sillä kerran yhden kuuden tuuman taimenen.


Dunkeld

Koukku 6 - 12 (tässä Tunca TE50 #8)
Pyrstö: kultafasaanin töyhtö
Kierre: ohut soikea kulta
Runko: litteä kulta
(Runkohäkilä: oranssi kukko)
Häkilä: Oranssi kukko
Siipi: Ruskea mallard
Posket: Viidakkokukon pienet silmähöyhenet tai valkokärkinen kaistale esim. sorsan siipipeilistä. Sidottu myös ilman poskia. 



Lähteet:
Taff Price: Fly Patterns an International Guide, Blandford, London 1997
The Hardu Book of Flies, Bermose & sons, Derby (vuosi tuntematon)
John Roberts; Collins Illustrated Dictionary of Trout Flies, Castle books, New Jersey 1998
David J. Collyer, Fly Dressing, David & Charles,  Devon/Vermont/North Vancouver 1975  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti