maanantai 19. kesäkuuta 2017

Polystickle ja Sinfoil's Fry, kaksi muovirunkoista pikkukalajäljitelmää





Vuoden 1983 ja muutamissa muissakin 1980 -luvun alkupuolen Hardyn kuvastoissa on aukeama “Hardy Dick Walker Flies”, jossa esitellään joitain värejä muovirunkoisesta polystickle -perhosta. Niiden kehittäjä Richard “Dick” Stuart Walker (29.5.1918 – 2.8.1985) oli englantilainen hyvin aktiivinen kalastaja. Walkerin yksi tunnetuimmista saaliista oli vuonna 1952 napannut ennätyskarppi (44 lb eli n. 20 kg ja pituus 3’ 1’’ eli n. 93 cm), joka päätyi London Zoo:n aquariumiin. Walkerin ennätys rikottiin vasta vuonna 1980.

Walker oli myös tuottelias kalastuskirjailija, hän kirjoitti nimellä "Dick Walker" useita kalastuskirjoja ja artikkeleita. Samalla hän oli innovatiivinen kalastuslajien kehittäjä yhteistyössä Hardyn kanssa. Muiden muassa hiilikuituvavoista saa osaltaan kiittää Walkeria. Walker kehitti myös useita perhoja, joista yksi on muutaman vuosikymmenen takaisissa perhokirjoissa esiintyvä Polystikle. 

David J.Collyerin mukaan Walker kehitti perhon Ken Sinfoilin polyeteenirunkoisen “Sinfoil's Fry” perhon pohjalta 1960 -luvun puolivälissä.

Sinfoil's Fry



Ken Sinfoil toimi eteläisessä Englannissa Weir Wood -järven vastuuhenkilönä (head bailiff) kehittäessään hyvin nuoren, vielä läpikuultavan kalanpoikasen jäljitelmän, Sinfoil’s Fry -perhon 1950 – 1960 -lukujen taitteessa. Sinfoil oli tiettävästi ensimmäinen brittisitoja, joka käytti perhon runkoon polyeteenimuovia. Perhoon soveltuva muovi löytyy vaikka vanhasta minigrippussista, josta leikataan noin 1 cm levyinen suikale ja jota varovasti venytetään niin, että muovi muuttuu kirkkaammaksi ja itse asiassa samalla myös hieman kestävämmäksi.


Perhon siiveksi tai paremminkin seläksi alkuperäinen materiaali oli David J. Collyerin mukaan ruskean mallardhöyhenen ns. “väärältä puolelta” leikatut hieman vaaleammat siikaset.



Sinfoil’s Fry

Koukku: 8 – 14 pitkävartinen
Lanka: Musta
Runko: Litteä hopea, jonka päälle useita kerroksia kirkkaaksivenytettyä muovisuikaletta paksun sikarin malliseksi rungoksi.
Kaulus: Punainen (tai oranssi) silkki
Selkä: muutamia siikasia ruskean mallardsulan vaalemmalta sivulta
Pää: Musta
Silmät: Maalataan valkoisella ja mustalla lakalla
 


Polystickle



Polystickle Brown Hardyn "the Book of Flies" -kirjassa ja uudempana sidoksena

Palataanpa takaisin Richard "Dick" Walkeriin ja Polystickle perhoon. Perho jäljittelee Sinfoil's Fryn tavoin pientä läpikuultavaa kalanpoikasta tai rautakalaa, mutta sitä on sidottu pienemmässä koossa myös nymfiksi. Sen perinteisin ja yleensä parhaiten kalastavana pidetyssä värissä on rungossa alla hopeaa jonka päällä musta lanka harvoilla kierteillä ja etuosaan punaista silkkiä, ja koko komeus kääritään paksuhkosti läpinäkyvästä polyethenemuovista leikatulla ja venytetyllä suikaleella läpikuultavaksi pikkukalan malliseksi rungoksi. Häkilä suosikkivärissä oli oli oranssia kukkoa. Walkerin käyttämä selkämateriaali oli keinoniintä (Raffene, Swiss Straw). Selkämateriaalit ovat vuosien varrella vaihtuneet kestävämpiin.

Polystickle Brown (Dick Walker nimitti perhoa myös nimellä "Grafham Polystickle")

Koukku 6 - 12 pitkävartinen
Lanka: Musta
Runko: 
   Alle: hopeatinseli + etuosaan punainen/oranssi silkki: “Hopeoidun koukunvarren ympärille  kierretään musta lanka harvalla spiraalilla ja sitten etuosaan ¼ punaista silkkiä". 
   Päälle:Polyeteenimuovista (sopivaa esim. minigrippussin muovi) leikataan noin 1 cm suikale, joka venytetään kirkkaaksi ja tällä  muovisuikaleella päällystetään perho kalamaiseen muotoon.
(Kaulus: Joissain versioissa oranssi tai punainen silkkikaulus on tehty rungon päälle)
Häkilä: Osranssi kukko
Selkä ja pyrstö: Ruskea niini
Pää: Musta lanka ja lakka 
Silmät: Osassa versioissa oli maalatut silmät: valkoinen + musta lakka

Suomalaisissakin kirjoissa perho löytyy esimerkiksi jutun aloituskuvan taustana olevasta Juhani Rossin Perhokalastajan oppaasta (1975), jossa perho esiintyy huomattavasti tukevampana versiona, kuin Hardyn polysticklet.

Muunnoksia

Polystickle Black

Polysticklestä syntyi monia muunnoksia. Hardyn kuvastossa löytyvät Brown, Green ja Orange versiot. Muita värejä olivat esimerkiksi Black, White sekä taviselkäinen Peter Ross Polystickle. 

Seuraavassa listassa runko on oletuksena sama kuin yllä Polystickle Brown -perhossa, jos muuta ei mainita. H = Häkilä, S = Selkä ja pyrstö

Peter Ross Polystickle: S: Tavin raidallisen rintahöyhenen siikasia
Polystickle Black: H: Punainen kukko, S: Musta niini.
Polystickle Green: H: Ruskea mallard, S: Vihreä niini
Polystickle Orange: H Oranssi kukko, S: Oranssi niini
Polystickle White: H: Valkoinen kukko, S: Valkoinen niini (alusrunko fluoresoivaa valkoista) 




Tinseli-/ zonkerleikkuri




Muistaakseni jollain amerikkalaisella sivustolla tuli aikoinaan vastaan partateristä koostettu leikkuri zonker -suikaleiden leikkaamiseen. Samasta ideasta kokosin oman version polysticklen muovisuikaleiden ja alle tulevien kahvipaketin foliosta leikattujen hopeasuikaleiden leikkaamiseen. 

Soveltuvia tee-se-itse tinselimateriaaleja on vaikka millä määrin kahvipaketeista karkkipapereihin ja muovisiin lahjapapereihin. 

Kokosin kuvan mukaisen leikkurin nopeasti käsillä olevan sidontaprojektin tarpeiksi, ja viimeistelytyöt jätin suosiolla odottamaan vaikkapa lomaa. 



Leikkuriin ei kannata laittaa liian montaa terää, 4 - 5 terää on sopiva. Terien väleihin sopii parhaiten välilevyt (prikat), joilla leikkuuleveyttä voi säätää ja jotka tukevat teriä hieman laajemmalta alueelta.




Partaterien ja niistä koostetun leikkurin kanssa täytyy olla varovainen. Tästä mallista puuttuu vielä kokonaan yläpuolen sormisuoja ja kunnollinen säilytyskotelo. 




* * *


Lähteet:


David J. Collyer: “Fly-Dressing”, David &Charles, Newton Abbot, Devon, 1975
Juhani Rossi: “Perhokalastajan opas”, Otava, Keuruu 1975
John Roberts: Collins Illustrated Dictionary of Trout Flies”, Castle Books, New Yersey 1998 (1995)
Hardy the Book of Flies (1970-luku)
Hardy: Angler's Guide 1983 "Hardy Dick Walker Flies" 
http://dickwalker.co.uk/storyoftheyear.html
http://dickwalker.co.uk/hardy.html
Wikipedia, Dick Walker, https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Walker_(angler)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti