tiistai 27. kesäkuuta 2017

Baby Doll




Baby Doll -perho on Brian Kenchin käsialaa vuodelta 1971. Alkuperäinen perho sidottiin valkoisesta pehmeästä "baby wool" -langasta mutta modernimmat materiaalit tulivat pian rinnalle. Perho tuli tunnetuksi etenkin Bob Churchin antaessa hyviä arvioita perhosta eri yhteyksissä. Churchin mukaan perho oli parhaimmillaan fluoresoivasta villasta sidottuna.
 
Baby Doll:  

Koukku: pitkävartinen 6 - 10
Sidontalanka: Musta
Runko, pyrstö ja selkä: villalankaa (alunperin valkoista pehmeä vauvalanka)


Perhon sidontaan on vakiintunut tapa, jossa 

1. Mustalla sidontalangalla pohjustetaan koukku. 
2. Koukun mutkaan kiinnitetään sidontalangalla villalanka niin, että taakse jää pyrstöä varten vajaan koukun mittainen silmukka villalankaa. Langan lyhyempi pää jää odottamaan seläksi kiinnitystä ja pidemmällä päällä sidotaan runko. 
3. Sidontalanka viedään eteen. 
4. Villalanka sidotaan eteen, takaisin taakse ja samalla kiepautetaan pyrstön tyvelle yksi kierros peittämään mutkan mustaa sidontalankaa ja palataan takaisin eteen, johon lanka kiinnitetään ja ylimääräinen katkaistaan. 
5. Villalangan lyhyempi pää käännetään paikoilleen seläksi ja sidotaan kiinni. 
6. Musta pää lakataan. 
7. Lopuksi katkaistaan pyrstö noin puolen runkoa mittaiseksi ja sidontaneulalla avataan niin tuuheaksi kuin mahdollista.



Perhosta on syntynyt monia eri versioita; villan väriä kun oli helppo vaihdella. Erityisesti mainintoja löytyy neonvihreästä versiosta, mutta mustat (hopeakierteisenä nimellä "Undertaker"), oranssit (kuten R.Walkerin oranssihäkilöity "Nell Gwynne") ja erilaiset kaksiväriset versiot löytyvät kirjoista osin omiksi perhoikseen nimettyinä.

 Undertaker

Baby Doll perhosta syntyi monia erilaisia kimalleversioita, kuten kokonaan hemiäisflashabousta sidottu Pearly Baby Doll. Perho antaa mahdollisuuden hyödyntää myös kimallemateriaaleja, joille muuten ei ole löytynyt käyttöä, kuten alakuvan "Multi-mix Ultraflash Baby Doll", jonka suunnittelin ahvenen yökalastukseen. 

 Baby Doll Multi-mix Ultraflashista

* * *

Lähteet: 
Taff Price: Fly Patterns, an international guide, Blandford, London 1997
John Roberts: Collins Illustradet Dictionary of Trout Flies, Castle Books, New Jersey 1998
David J. Collyer: Fly Dressing, David and Charles, Newton Abbot, Devon 1975

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti