perjantai 21. huhtikuuta 2017

Cardinal vai Scarlet Ibis?




Kokopunainen Cardinal on varmastikin suurimmalle osalle perhokalastajia tuttu ainakin ulkonäöltään, se ei jää helposti huomaamatta. Minulle se on ollut iät ja ajat marketin edullisen perhosetin vakiotavaraa, ja ehkä siksi on jäänyt sen sitominen vähemmälle. En muista, että olisin ihan alkuvuosia lukuunottamatta sitä montaakaan sitonut.

Cardinal -sanalla on useitakin merkityksiä kardinaalinpunaisesta väristä pohjois-amerikkalaiseen punakardinaalilintuun ja katolisen kirkon virkailijaan, joista myös kahteen jälkimmäiseen punainen väri liittyy vankasti. Scarlet on puolestaan on helakanpunainen väri, brittien punainen etenkin perhomaailmassa, jossa usein "red" tarkoittaakin esimerkiksi punaruskeaa kukkoa.
 

Scarlet Ibis -perho löytyy esim. Mary Orvis Marburyn kirjasta kahtenakin eri versiona ja sille on kirjassa tarinaa ihan reilusti, joka koskee kuitenkin enimmäkseen eri iibiksiä (lintuja). Yhteistä Cardinalille ja Scarlet Ibikselle on, että kummastakin löytyy erilaisia muunnoksia, joista yksi yhteinen on yllä oleva kokopunainen.

Cardinal -perholle en löytänyt isommin historiaa saati kehittäjää, mutta David J. Collyerillä (Fly-dressing 1975) on perhoon liittyen mielenkiintoinen teoria, että joskus taimen ottaa vain jostain syystä parhaiten tai jopa vain yksiväriseen perhoon, esim. koko oranssiin (esim. orange miller) tai punaiseen, ja kertoo miten perho on pelastanut suorastaan runsaallakin saaliilla muutaman kalareissun "kun Royal Coachan punaisine vöineekään ei kelvannut". Ehkäpä minulla on ollut väärä asenne tätä kokopunaista perhoa kohtaan; perhossa saattaakin piillä oikea ottiperho.

Cardinal - perussidos ja muita versioita


Cardinal (David J.Collyerin mukaan) 

Koukku: 8 - 12
Pyrstö: punainen hanhi (alunp. scarlet ibis)
Kierre: soikea kulta
Runko: Punainen villa tai silkki (silkki hieman yleisempi)
Häkilä: Punainen kukko, tai miksipä ei myös kana
Siipi: punainen, esim. ankan siipisulka mutta myös pehmeämpää hanhen hartiasulkaa on yleisesti käytetty siipenä (alun. scarlet ibis)





Cardinal Ray Bergmanin Trout -kirjassa:
Runko: Valkoinen Chenille
Häkilä: Valkoinen
Siipi: Cardinal (punainen)

J.Edson Lenoardin 2200 perhoa esittelevässä kirjassa "Flies" löytyvät sekä kaksi eri versiota Cardinal -perhoista että yksi versio Red Ibis -perhosta.

Cardinal 1. (J.E.Leonard)
Runko: Hopea
Häkilä: inkiväärin värinen kukko
Siipi: Harmaa kalkkuna värjättynä punaisella

Cardinal 2.  (J.E.Leonard)
Tämä sidos on kuten yllä oleva punainen, mutta hieman vaaleammalla häkilällä ja kultahelalla varustettuna

Cardinal pintaperho Ogden Smithin mukaan
Cardinal -perhosta on sidottu myös pintaperhoja, joista esim. Ogden Smithin kuvastossa (1930-luku) löytyy Split wing -versio; kuten kuvan perho, mutta pystysiipiseksi pintaperhoksi sidottuna ja punaisella pintaperhohäkilällä varustettuna

Red Ibis / Scarlet Ibis perhoja



Mary Orvis Marburyn kirjassa "Favorite Flies and Their Histories" Scarlet Ibis -perhosta on kaksi versiota, toinen, pienempi taimenelle on sama kuin kuvan Cardinal, mutta ilman pyrstöä ja toinen Bassille, joka on suurempi punapyrstöinen perho, kuten kuvan perho, mutta kultahelalla varustettuna.

Scarlet Ibis J.Edson Lenoardin mukaan
Tämä perho on sijoitettu osioon "Fancy Lake flies"

Hela + jatke: Vaalean oliivi silkki + kultatinseli
Pyrstö: Punainen ja valkoinen hanhi
Vyö: Riikinkukon herl
Kierre: Kulta
Runko: Punainen silkki
Häkilä: Punainen
Siipi: Punainen hanhen rintahöyhen (alunp. ibis)

Ray Bergmanin Trout kirjassa Scarlet Ibis on kuin edellä, mutta ilman riikinkukkoa ja oliivia silkkiä perhon perällä, eli kuin Cardinal -perho ylhäällä kuvassa mutta kultaisella helalla.

* * *

Lähteet:
David J. Collyer: "Fly-dressing", David & Charles, London 1975
Mary Orvis Marbury: "Favorite Flies and Their Histories", Skyhorse Publishing, NY 2013
Ray Bergman: "Trout", Alfred A. Konph, NY 1976
J.Edson Leonard: "Flies", Their origin, natural history, tying, hooks, patterns and selections of ..., A.S.Barnes and Company, NY 1950

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti