maanantai 6. helmikuuta 2017

Professor



Professor -perhon tarina vie 1850 -luvulle. Pidetty skotlantilainen kirjailija, professori John Wilson (18.5.1785 - 3.4.1854) joka kirjoitti myös nimellä Christopher North, joutui kalareissulla akuutin perhopulan uhriksi ja niinpä hän sitoi koukkuunsa korvaavan pehon leinkin kukan keltaisista terälehdistä (petlas of buttercup) sekä lehdistä tai ruohosta. Kokemus perhosta osoittautui niin hyväksi, että hän kehitteli siitä perhon, jossa runko on keltaista silkkiä.

 

 

Perhon runkosilkkiä kuvataan keltaiseksi, joka kastuessaan tai öljyttynä saa hieman vihreän sävyn (A.C.Williams). Perho tunnetaan järviperhona, mutta siitä on paljon versioita pintaperhosta uppoperhoihin.

Professor:
koukku: 12 -6
Lanka: Musta
Pyrstö: Muutaman siikasen kaistaleet punaista hanhea tms (alunp. iibis)
Runko: Keltainen silkki
Kierre: Kultatinseli
Häkilä: Ruskea tai inkivääri kukko
Siipi: Vaalea raidallinen mallard



Toivo Mäkisen Professori

Kajaanilainen koulunevos Toivo Mäkinen (1910-1993) oli aktiivinen perhokalastaja, perhokurssien vetäjä ja hän myös kirjoitti muutaman Suomen varhaisemmista perho-oppaista, kuten "Onkiperhoja sitomaan".

Professor -perho kuului Toivo Mäkisen 13 -luottoperhon "tusinaan", jonka hän esitteli Metsästys ja Kalastus -lehdessä toukokuussa 1973. Mäkinen korosti perhoissa kestävyyttä ja  niukkuutta, ja miten "taitava onkimies voi kynimällä (trimmaamalla) muovata muutoin kunnolla sidotusta käyttökelpoisen (perhon), mutta huonosti rakennettu on aina onkimiehen kirous, sen purkaa muutama kala tai sitten trimmaaja". Yllä oleva niukempi professori on sidottu Mäkisen perhoja mukaillen.

Itse Professorista Mäkinen kirjoitaa: "Kautta onkimaailman hyväksi tunnettu perho on valikoimani pysyvä vakio, sillä Professorini on antanut niin taimenta, tammukkaa ja harjusta kuin rautuakin, viimeksi mainitsemaani tunturijärvistä koleina pilvi- ja tuulipäivinäkin."

Mäkisen perhoista Metsästy ja Kalastus -lehdessä olleesta jutun kuvasta voisi ajatella, ettei perhossa ole häkilää ollenkaan.


Blue Professor ja muita muunnoksia

Mary Orvis Marbury klassikkoteoksessaan "Favorite Flies and their Histories" esittelee keltarunkoisen professorin ohella myös Blue Professor -perhon, joka eroaa alkuperäisestä vain rungon ja ehkä myös kierteen osalta.


Blue Professor
Kuten edellä mutta:
Runko: Sininen silkki
Kierre: Kulta tai hopea tinseli










Ogden Simthin -perhokuvasto tunsi vielä laajemman värijoukon Professoreita sekä ehkä vähemmän tunnetun pintaperhoversion.

Valikoimasta löytyivät Professorille Blue, Cash ja Yellow -värit sekä keltaisesta ja sinisestä myös Woodcock (lehtokurppa)-versiot.









Lähteet:
A.C.Williams: Dictionary of Trout Flies
Mary Orvis Marbury: Favorite Flies and their histories
Metsästys ja Kalastus  5/1973
Ogden Smiths: The Flyfishers illustrated Reference book (c.1930) 
Wikipedia 6.2.2017  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Wilson_(Scottish_writer)
http://koti.kainuu.com/perhokerho/Historia.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti