torstai 9. helmikuuta 2017

Alder



Alder kuuluu perhomaailman vanhemmistoon. Se on säilynyt suhteellisen muuttumattomana jo noin 350 vuoden ajan. Alder (suom. leppä) jäljittelee nimensä mukaisesti leppäpöheikössä kiipeileviä, hieman vesiperhosia muistuttavia Sialis Lutaria tai S.fuliginosa kaislakorentoja. Korennolla on voimakas verkkokuvio siivissään ja sen vuoksi siipeen yleensä etsitään vastaavasti ruskeakuvioista kanan siipisulkaa.

Perhosta on useampia muunnoksia, rungoksi löytyy vaihtoehtoina eri kirjoista musta dubbing, jopa kumi tai tumma riikinkukko (esim. värjätty). 

Alder:
Koukku: 12 -14
Lanka: Pearsall's sävy 13
Runko: magentalla värjätty riikinkukon herl
Häkilä; musta kana (siiven peitinhöyhenestä) 
Siipi: tummakuvioista ruskea kanansiipeä.





Perhovanhus Alder löytyy myös jo suomalaisen perhokirjallisuuden alkumetreiltä. A.E Salmelaisen Urheilukaslastus -kirjassa on kaksi Alderia, forelliperhotaulun numero 1. "Black Alder" ja lohi-forelliperhotaulun numero 14 "Alder". Jälkimmäinen on melko pitkäsiipinen pinturi.

Black Alder puolestaan on perinteisempi uppis. Siinä on tumma runko ja tumma siipi, joka voisi Salmelaisen kuvassa olla vaikka tummaa kalkkunaa. Yllä olevan kuvan perhot sidoin A.E. Salmelaisen kuvia mukaillen, mutta hieman reilummalla siivellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti