keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Teal and Red & co sekä Teal -siiven sitominen




Teal and Red - perho komeilee A.E.Salmelaisen Urheilukalastus -kirjan forelliperhoissa ainoana Teal -sarjan edustajana. "Tavi ja Punainen" onkin ehkä tunnetuin väri sarjasta. Muita tunnettuja ovat mm. Teal, Silver and Blue, T&Green sekä T&Black. Värivalikoimaa on ollut aika tavalla enemmänkin, esimerkiksi Ogden Smithin myyntiluettelossa 1930 -luvulta on 16 eri väriä tarjolla.
Teal -perhoja pidetään hyvinä yleisperhoina niin järvikalastukseen, meritaimenelle, kuin virtavesienkin kalastuksiin. Sarjan perhot ovat usein kuin Mallard -sarjan laihempia versioita. Usein runkomateriaalina on dubattu villa, mutta hylje- ja silkkirungollakin näitä löytyy. Sarjan perhoissa pyrstönä on kultafasaanin Tippet lähes poikkeuksetta, tosin Teal and Black -perhoa on sidottu myös mustalla pyrstöllä. Sarjassa siipenä on luonnollisesti "Teal" eli tavin raidallisesta rintahöyhenestä sidottu uppoperhosiipi. 

Häkilän väri vaihtelee eri sidoksissa ja myös sitojilla. Hardyn Teal -sarjassa näyttää monissa sidoksissa olevan musta häkilä, paitsi sinihäkiläinen "hopea&sininen"(Teal Silver and Blue) sekä "punainen"(Teal and Red), jossa on ruskea häkilä. 

Ogden Smithin kuvaston (1930 -luku) perhoissa puolestaan seuraa häkilän väri enemmän rungon väritystä. Samaisessa kuvastossa Suomen vesiin suositellaan erityisesti Teal and Claret ja Teal, Silver and Blue -perhoja. Tero Ronkaisen "Klassiset Perhot" -kirjassa on useita Teal sarjan perhoja, joissa häkilän väri vaihtelee osin rungon mukaan ja muutamissa tummemmissa sävyissä on musta häkilä.

Ogden Smithin 1930-luvun luettelossa
Teal and Claret -perhoa suositellaan 
Suomen vesiin


Mielenkiintoisin väri on ehkä Teal and Mixed, jossa runko on 1/3 kutakin: keltainen, punainen ja sininen dubbing, kierteenä soikea hopea ja musta häkilä.

Kuten edellä kirjoitin, perho löytyy "Suomen ensimmäisestä perho-oppaasta", A.E.Salmelaisen Urheilukalastus -kirjan forelliperhotaulun kuvasta, jossa perho esiintyy ehkä hieman tavanomaista pulleampana versiona. Koukkuna perhossa on blind eye limerick. Tässä alla olevan kuvan perhossa on vastaava, mutta silmukallinen limerick Mustad 3116A #7. Kirjan kuvassa näyttäisi ensimmäinen kierteen kierros pyöräytetyn pyrstön alta, jolloin pyrstö nousee hieman ylös. Samantyyppinen yhden kierroksen hela on joissain myyntiluetteloidenkin perhoissa, ja pyrstö sen mukaisesti asettuu hieman viistosti ylöspäin.

Teal and Red:
 
Koukku: 6 - 14 (Perhosta on myös suurempia esim. lohikoukkuun sidottuja versioita)
Pyrstö: kultafasaanin tippet, laiha
Kierre: Soikea hopea
Runko: punainen villa, runko yleensä aika laiha
Häkilä: ruskea kukko / kana
Siipi: kaistaleet tavin mustavalkoraidallisesta rintahöyhenestä

 
Teal and Red -perhon häkiläksi on useitakin ei vaihtoehtoja riippuen, mistä ohjeen poimii. Esimerkiksi A.Courtney Williams antaa häkiläksi "musta ja punainen kukko". 


Yön kuningatar- Walter Aunesluoma

Siinä missä vanhoja lohiperhoja voisi alkaa harrastamaan yksin niiden nimien vuoksi, on joillain taimenperhoillakin nimiä, jotka vievät mielen mennessään pohjoisen kuulaaseen kesäyöhön jonkun veden partaalle. 




Yksi sellainen on Walter Aunesluoman kirjasta "Perhokalastus - perhot ja perhonsidonta" (1973) löytyvä "Yön Kuningatar" -pintaperho. Kirja itsessään lukeutuu vielä - vaikka 1970 -luvulla ilmestyikin - suomalaisen perhokirjallisuuden alkupuolelle. Kirjassa on esitelty varsin pitkät rivit Teal -sarjaa, joille ajan hengen mukaan on annettu suomalaiset nimet, "kultatavi", "harmaatavi" ja niin edelleen. Yön kunigatar on mainittu Teal-sarjaa esittelevästä listasta viimeisenä ja omalla selitteellään lisättynä: "...pintaperhona, joka on sidottu koukkuun 14 - 16, sopii yökalastukseen Lapissa".

Jos Aunesluoman esittelemän perhon sitoisi uppoperhoksi, se olisi sama, kuin mikä on ollut esim. Ogden Smithsin tuotannossa nimellä "Teal, Silver and Claret", joka perhona voisi toimia esim. Peter Ross  tai Bloody Butcher -perhojen tilalta. Teal-sarjaa ei ilmeisesti muuten paljoakaan tunneta pintaperhoina, joten Yön Kuningatar on hieno pieni ja ehkä myös suomalainen poikkeus vanhassa sarjassa.

 

 Yön Kuningatar (W.Aunesluoma)
(uppoperhona = Teal, Silver and Scarlet)

Koukku 14 - 16 pintaperhokoukku
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Runko: Hopea
Kierre: soikea hopea
Häkilä: punainen
Siipi: tavin raidallinen rintahöyhen




Yön Kuningatar - Nattens Drottning - Hans Lidman






Sitoessani Yön kuningatar -perhoa sen mukana tuli jokin hyvin vahva kosketus jonnekin pohjoisen vesien ääreen, niin että postatessani perhon Perhokalastajat.net -palstalle kirjottelin sen esittelyyn "Siinä missä vanhoja lohiperhoja voisi alkaa harrastamaan yksin niiden nimien vuoksi, on joillain taimenperhoillakin nimiä, jotka vievät mielen mennessään pohjoisen kuulaaseen kesäyöhön jonkun sopivan veden partaalle. Yksi sellainen on Walter Aunesluoman kirjasta "Perhokalastus - perhot ja perhonsidonta" (1973) löytyvä "Yön kuningatar" -pintaperho." En suoraan silti yhdistänyt perhoa Hans Lidmanin eräkirjoihin, vaikka vuosia sitten niitäkin tuli luettua. Mutta olisiko jotain kaikuja niistä silti noussut perhon myötä mieleen, kun edellä olevia aloin perhosta runoilemaan, mene ja tiedä. 

Perhokalastajat.net -palstan keskusteluista ja Anssi Uitin kirjoittamasta Metsästys ja Kalastus -lehden artikkelista poimien, Nattens Drottning - alkuperäiseltä nimeltään Light Teal and Silver Red Hackle oli Hans Lidmanin luottoperhoja, joka on saanut oman lukunsakin Lidmanin tuotannossa, löytyy suomennettuna kirjasta "Lohen silmä". Perho on alkuperältään uppoperho ja sen häkilän värityksestä käytiin keskustelua Perhokalastajat.netissä, mutta jokin punainen tai punaisenruskea on varmastikin sitä, mitä pitäisi olla. Ihan kirkkaanpunaisella häkilällä (kuten yläkuvan perhoissa) perho on itse asiassa pitkälti myös sama, kuin edellä oleva Ogden Smithsin luettelon "Teal Silver and Claret". 


kokeilumielessä värjäsin ruskeaa häkilää punaisella
saadakseni perhoon voimakkaamman punaruskean värin
 
Jäin miettimään, viittaako sana "Light" -perhon nimessä vaaleampaan tavin höyheneen vai vain perhon yleiseen vaaleuteen hopearunkoineen. Joka tapauksessa perholla on pitkä ja hieno historia, olipa lopulliset värisävyt sitten mitkä tahansa.Perho tunnetaan sekä uppoperhona että pintaperhona.

Nattens Drottning - Yön kuningatar
Koukku 14–10, uppo- tai pintaperhokoukku.

Lanka: musta.
Pyrstö: kultafasaanin tippet.
Runko: hopea
Kierre: soikea hopea.
Siipi: tavin rintahöyhen.
Häkilä: punainen / punaisen punaruskea kukko.

 Muita Teal-sarjan  perhoja


Teal and Red, Teal and Amber, Teal Silver and Blue sekä Teal and Black 

Tässä on koottuna eri teoksista löytämiäni Teal -sarjan sidoksia. Oletuksena kaikissa on kultafasaanin tippet-pyrstö ja siipenä "teal" eli tavi.  Joistakin perhoista löysin vain rungon värin.

Häkiläksi voi valita kukon tai kanan häkilähöyhenen sen mukaan, millaisen perhon haluaa saada aikaiseksi. Runkomateriaalina voi käyttää esim. villaa tai muuta sopivaa dubbingia. Joissain ohjeissa on ollut myös silkki- ja hyljerungolla esiintyviä Teal -perhoja.

R = runko, K = kierre ja H = häkilä



Teal and Amber - R: meripihka, K: soikea kulta (tai hopea), H: ruskea tai meripihka
Teal and Black – R: musta, K: soikea hopea, H: musta, HUOM, joskus myös: Pyrstö: musta kukko
Teal and Blue – R: vaaleansininen runko, K: soikea hopea, H: vaal.sininen,
Teal and Brown – R: ruskea, K: ? (kulta), H ? (ruskea?)
Teal and Claret – R: viininpunainen, K: Soikea hopea, joissain ohjeissa kulta, H: Ruskea, toisissa ohjeissa viininpunainen,Hardyllä musta häkilä
Teal and Dark Claret – R: Dark claret – tumma sinertävä viininpunainen, K: soikea hopea, H: musta
Teal and Gold – R: kulta: K: soikea kulta, H: Musta
Teal and Green – R: vihreä, K: soikea hopea, H: vihreä, joissain ohjeissa musta tai ruskea,
Teal and Grey – R: harmaa, K: soikea kulta, H: Ruskea (musta, harmaa?),
Teal and Mixed – R: 1/3 kutakin, keltainen, punainen ja sininen, K: soikea hopea, H: musta,
Teal and Olive – R: oliivi H: ?, K: ?
Teal and Orange – R: oranssi, K: soikea hopea, H: ruskea,
Teal and Red – R: punainen, K: soikea kulta/ soikea hopea, H: ruskea, joissain ohjeissa punainen,  
Teal and Silver – R: hopea, K: soikea hopea, H; sininen tai musta,
Teal, Silver and Blue – R: hopea, K: soikea hopea, H: sininen,
Teal, Silver and Claret – R: hopea, K: soikea hopea, H: viininpunainen
Teal, Silver and Orange – R: hopea, K: soikea hopea, H: oranssi,
Teal, Silver and Scarlet - R: hopea, K: soikea hopea, H; punainen
Teal and White – R: valkoinen (silkki), K: Soikea kulta / soikea hopea, H: ruskea
Teal and Yellow – R: keltainen, K: soikea kulta / hopea, H: ruskea, 
Yön Kuningatar (Pintaperho/W.Aunesluoma) - R: hopea, K: hopea, H: punainen
Sinihopeatavi (Aunesluoma): PYRSTÖ: Tavi, R: keltainen silkki, K: soikea hopea, H: tummansininen



Teal -siiven sitominen


Tavi on vaikeaa sidottavaa normaalina levysiipenä. Se on ollut  syy, miksi minulla ja ehkä monella muullakin sitojalla on ollut isompi kynnys esimerkiksi Peter Ross, Teal -sarjan ja muiden tavi-siipisten perhojen sidontaan. Tämä oheinen useissa perho-oppaissa esitelty tekniikka auttaa huomattavasti siistien siipien sitomiseen. Tekniikka sopii myös muille pehmeille siipimateriaaleille, kuten Mallard tai metsäkanalintujen vartalohöyhenet.
 

1. Valitse mahdollisimman symmetrinen tavin raidallinen höyhen, jossa siikasten pituus riittää siipeen. Kohtalainen liika pituus ei haittaa.


2. Leikkaa höyhenen kärki ja kyni tyvipuolesta siikasia pois niin, että jäljelle jää sopivan levyiset siivet. Kuvassa on vielä liika leveä siipi, joten kynin siitä edelleen melkein puolet pois.



3.  Sido perhon runko, häkilä jne normaalisti. Jätä tilaa siiven kiinnitykselle.

4. Kiinnitä muotoiltu höyhen ruodin kohdalta parilla lankakierroksella koukun pään kohdille (sidos luiskahtaa helposti siipeä vedettäessä silmukan juurelle, joten voit sitoa siihenkin jo suoraan), ota siivestä kiinni kuin sitoisit (kattolaskuista/suoraa) uppoperhosiipeä. Vedä höyhenen ruodista varovasti siipi oikean mittaiseksi samalla ohjaten kevyesti siipeä oikeaan muotoon selän päälle.


valmis Teal and Amber

5. Pidä edelleen kiinni siivestä, sido kiinnityskierrokset. 

6. Katkaise siipihöyhenen tyvi,  muotoile pää ja lakkaa. Perho on valmis 







Lähteet:

A.Courtney Williams: "A Dictionary of Trout Flies", A&C Black, London 1949
Ogden Smith: "The Flyfisher's illustrated Reference book" (London, 1930 -luku) 
Hardy: "The book of flies"
Anssi Uitti: "Mustanjoen perhoja", Metsästys ja Kalastus joulukuu 1998, julkaistu 
 Perhokalastajat.net (20.1.2017): http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=3&t=39352&start=1815
Perhokalastajat.net, keskustelu Yön kuningattaresta "pintaperhoja valmistuu" -osiossa (20.3.2017): http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=3&t=39352&start=1815
Tero Ronkainen: "Klassiset Perhot", Koillissanomien kirjapaino, Kuusamo 1994
Juha Pusa & Anssi Uitti: "Perhonsitojan Kirja", Ajatus, Jyväskylä 2004
A.E.Salmelainen: Urheilukalastus, II painos, Otava 1925 
Taff Price: "Fly Patterns, an international guide", Blandford, London 1997
Walter Aunesluoma: "Perhokalastus, perhot ja perhonsidonta", WSOY Helsinki 1973

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti