torstai 2. maaliskuuta 2017

RAB





RAB tai R.A.B – Red Arsed Bastard – on etelä-afrikkalaisen Tony Biggs:in kehittämä pintaperho, jolla on kotimaassaan vankka maine ottiperhona. Perho löytyy monistakin Etelä-Afrikan perhomateriaaleista. Bill Hansford-Steelen mukaan perho on suunniteltu ”istahtamaan pintakalvoon melkein kuin vedeen pudonnut ohdakkeen tai voikukan siemenhahtuva”. Valkoinen etuhäkilä parantaa näkyvyyttä. Pitkine jalkoineen tämä voisi käydä  pohjoisen vesillä vaaksiasesta.

Perhon mittashuteet menevät vähän arvailemalla siksi, että eri sitojilla häkilän pituus vaihtelee aika tavalla. Pisin häkilä oli yli 3 x koukun kita ja maltillisin vain vähän pidempi, kuin normaali pintaperhohäkilä. Häkilä on aika harva, voisi ajatella, kuin koukun varrelle olisi sidottu kaksi vähän harvaa laskuvarjohäkilää. Hansford-Steele varoittaakin liioittelemasta perhoa sitoessa. Voisi olettaa, että Durban Fly Tyers- sivuston RAB on eniten sellainen, kuin sen kuuluukin olla, johon verrattuna omani ovat varmastikin ylihäkilöityjä.

Perholle löytyy useampia eri sidoksia. Alkuperäisessä runkoon tuli sekoitus fasaanin pyrstösulan siikasia, Egyptin hanhen siipisulan siikasia ja kultafasaanin töyhdön siikasia. Nykyisin aika usein RAB:n runko voi olla myös riikinkukkoa.

Koukku: 12 – 16 alasilmällinen pintaperhokoukku (esim. mustad 94840)
Lanka: punainen
Pyrstö: laiha nippu siikasia (inkivääri kukko tai ruskea ja valkoinen kukko)
Perä: punainen silkki
Runko: 6 urosfasaanin pyrstösulan siikasta, sidotaan tyvestä koukulle, kiedotaan ”köydeksi” sidontalangan ympärille ja tällä "köydellä" kiedotaan rungoksi puolet koukun varresta. Toinen puoli koukun pituudesta varataan häkilöille ja päälle.
Jalat: Runkoon kiedottujen urosfasaanin sikasten pitkät päät sidotaan koukun varren keskikohdalle jaloiksi ympäri koukun vartta.
Häkilät: ruskea tai furnace ja eteen valkoinen  tai kermanvärinen kukko



Lähteet:
Bill Hansford-Steele: African Fly-Fishing Handbook, Southern Book Publishers Ltd, Durban 1997
Durban Fly Tyers: http://www.durbanflytyers.co.za/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti