Tässä on muutamia vinkkejä perinteisten levysiipisten perhojen sidontaan. Samalla periaatteella voi sitoa huomattavan joukon perinteisiä uppoperhoja. Kuvasarjan perhon sidoin niin, että kamera oli koko ajan minun ja perhon välissä ja se vähän näkyy sidontajäljessä. Mutta ideat kuitenki tulee ehkä esille.
Tässä sidottava perho on:
Hardy's Favorite
Koukku: nro 10 pintaperhokoukku Kamasan B400 tai sitä vastaava väkäsetön. (Koot 14 - 10 ovat kaikki toimivia)
Lanka: Musta
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Kierre: Punainen silkki
Runko: Riikinkukko
Häkilät: 2 pintaperholaatuista kukon niskahöyhentä + peltopyyn vaalea tummakuvioinen höyhen
Siipi: Naarasfasaanin siipisulka
Muita perinnepintaperhoja ovat esimerkiksi:
March Brown
Lanka: Keltainen
Pyrstö: Ruskeakuvioinen kukko, ta esim. naaras-/urosfasaanin pyrstösulkaa
Kierre: Keltainen silkkilanka
Runko: Jäniksen korva/naamakarva
Häkilät: Kaksi ruskeaa kukon pintaperhohäkilähöyhentä + peltopyy
Siipi: naarasfasaanin siipisulka
Pää: Keltainen
Iron Blue Dun
Lanka: Punainen
Pyrstö: Blue dun tai muu tummanharmaa kukko
Perä: Punainen silkki/sidontalanka
(kierre: punainen)
Runko: Tumma siniharmaa dubbing
Häkilät: Blue dun
Siipi: Sorsan harmaa siipisulka tai sinisävyinen ankan siipisulka
Perinteisen pintaperhon mittasuhteet tähtäävät siihen, että perhon pyrstön kärki, pieni osa koukun mutkaa ja häkilän kärjet osuvat samalle viivalle, eli kaikki kolme kohtaa osuvat veden pintakalvoon ja kannattelevat perhoa.
Jos koukku on ns. normaalimittainen pintaperhokoukku, silloin mitoitus on helppo ottaa itse koukusta. Siipi ja pyrstö ovat koko koukun mittaisia (A) ja häkilän siikaset ovat perhon rungon eli koukun varren mittaiset (B).
1. Pohjusta koukku kuvan mukaisesti
2. Leikkaa naarasfasaanin siipisulkaparista sulkien tyvipuolesta kauniisti kaareutuvat saman levyiset kaistaleet
3. Siiven pituudeksi, eli kiinnityskohdaksi mitataan koukun koko pituus
4. Kostusta etusormen ja peukalon pää ja pidä siipiparia hetki kosteiden sormien välissä. Siipi kostuu sopivasti ja siisti kiinnitys helpottuu
Vinkkinä vielä siiven sidontakohdan kostuttamiseen tansanialaisesta postitoimistoista mukaan tarttunut ajatus. Minusta helpoimmaksi on osoittautunut, kun on tällainen pieni lasipurkki, joka on täytetty superlonilla ja vedellä materiaalien kostuttamista varten. Superloni kastellaan hyvin ja/tai purkkiin laitetaan vettä ja annetaan imeytyä. Sitten ei tarvi kuin vähän painaa superloonia,niin saa kostutettua materiaaleja märillä sormenpäillä. Joidenkin häkilöiden tyveä myös kostutan purkissa ennen sidontaa, niin (ehkä) taipuu paremmin. Superlonikupin etu on se, ettei kupin kaatuminen haittaa, vesi ei valu pöydälle. Materiaaleja ei kannata liiemmin tosiaan nuoleskelemalla kostuttaa, niitä ei ole tehty elintarvikekäyttöön. Etenkin vanhat höyhenmateriaalit saattoivat olla säilötty melkein millä vain kovillakin myrkyillä, mutta ei näissä uusissakaan paljon tuoteselosteita ole.
5. Kiinnitä siipi niin kuin levysiivet kiinnitetään, jätä siiven etupuolelle riittävästi tilaa häkilöille ja päälle
6. Pitäisi näyttää suunnilleen tällaiselta
7. Käännä muutama siikasen tyvi siipien välistä ja kiinnitä siiven etupuolelle. Nämä auttavat siipiä pysymään paremmin levällään. Vinkki on lainattu Ariko Miettisen sidontaohjeista.
8. Kiinnitä siipi ja vie sidontalanka koukun mutkan tietämille
9. Irrota riittävän pitkäsiikasisesta kultafasaanin tippet-höyhenestä kaistale siikasia pyrstöksi
10. Pyrstön pituus on sama kuin koko koukun pituus
11. Aloita pyrstön kiinnitys niin, että pidät siikasnippua n. 45 asteen kulmassa koukun varteen nähden. Tämä auttaa pitämään siikaset yhtenäisenä kimppuna.
Kiinnitä pätkä punaista silkkiä kierremateriaaliksi
12. Valitse kaksi riikinkukon silmäsulan siikasta melko ylhäältä sulasta, jolloin siikaset ovat leveitä. Jos sinulla ei ole kokonaisia sulkia, ihan tavalliset riikinkukon silmäsulan siikaset käyvät yhtä hyvin. Katkaise siikasten kärjestä pieni pätkä kaikkein ohuinta kärkeä pois, ettei siikaset katkea sidottaessa ja kiinnitä siikaset.
MITOITUKSIA: 1. Rungolle varataan vähän vähemmän kuin puolet koukun varresta 2. Häkilälle varataan saman verran kuin rungolle, eli sillekin vajaa puolet koukun varren pituudesta. 3. Edellisiin varattiin aina vajaa puolet kumpaankin varten siksi, kun pää myös tarvitsee tilaa.
13. Kiedo riikinkukon siikaset rungoksi ja kiinnitä ne ja kierrä sen jälkeen silkistä kierre rungon päälle. Kolme kierrosta silkkiä riittänee.
14. Häkilän mittaaminen: Häkilähöyhenen siikasten pituus on sama kuin perhon rungon(+pää) eli koukun varren pituus, eli häkilähöyhenen siikaset ovat jonkun verran lyhyempiä, kuin siipi.
15. Ota kaksi mahdollisimman samanlaista häkilähöyhentä, katkaise tyviosan pehmeä osa pois ja paljasta siikasten ruoteja kuvan mukaisesti, koukun vartta vasten tulevalta puolelta vähän pidemmästi.
16. Kiinnitä häkilähöyhenet ns. nurjat puolet vastakkain koukun alapuolelle tai melko alas sivulle. Kiedo ensimmäinen höyhen alkaen takaa siitä mihin runko päättyy, siiven ohi ja kierros tai pari vielä siiven etupuolellekin. Tee sama toisella höyhenellä ja kiinnitä huolella ja katkaise ylimääräinen.
17. Ota peltopyyn vaalea, tummakuvioinen höyhen, jonka siikaset ovat aavistuksen häkilän siikasia pidempiä. Kiinnitä höyhen kärjestään kuvan mukaisella tavalla ja leikkaa pois kärjen ylimääräinen.
Kiedo peltopyyhäkilää 2 - 3 kierrosta mahdollisimman lähelle varsinaisen häkilän juurelle ja kiinnitä. Kietoessa voit toisella kädellä ohjata/kevyesti vetää siikasia niin, etteivät ne jää häkilän ruodin alle.
18. Tee muutamia piilosolmuja (puolipolvia) häkilän juurelle kohtaan mistä pää alkaa. Voit käyttää apuna esim. puolipolvityökalua tai vaikka vanhaa kuulakärkikynän tyhjää "putkea"
19. Tee siisti melko pieni pää, solmut ja katkaise lanka. Lakkaa pää kaksi tai kolme kertaa. Voit siistiä häkilää harjaamalla tai esim. sidontaneulalla "kampaamalla" tai perhoa voi myös kevyesti höyryttää. Perho on nyt valmis
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti