Olive Quill, oliivi pintaperho, jonka runko on kiedottu riikonkukon siikasen ruodista on yksi kesäiltojen suosikkiperhoistani. Sen sitominen vaatii jonkin verran vaivaa mutta kauniilla perhoilla on mukava kalastaa.
Hyvin ohuilla perukkeilla kalastaessa perho kannattaa sitoa siivettömäksi; peinteinen levysiipi saattaa saada perhon pyörimän hyrränä kuivausheitoissa.
Tässä on luetteloitu perinteisiä quill-perhoja eri vuosikymmeniltä. Useat kuvien perhoista ovat jonkun minulle tuntemattomaksi jääneen liikkeen esittelytaulusta menneiltä vuosikymmeniltä. Juttu pohjautuu pitkälti Perhokalastus -lehdessä julkaistuun juttuuni (nro. 4/2019).
Parhaat ruodit jaokkeellisiin runkoihin saadaan riikinkukon pyrstösulan tummansinisen ”silmän” kohdalta. Siinä siikasten tyvi on juuri sopivan levyistä luonnon omaa runkonauhaa, jossa vaaleaan sävyyn yhdistyy tumma reuna. Eri kohdista sulkaa otetuista riikinkukon siikasista löytyy muitakin sävyjä kanelinruskeasta ruskeaan. Vanhemmissa perho-ohjeissa voi olla melko tarkastikin määritelty, mistä kohdasta sulkaa siikanen otetaan rungoksi.
Rungon sitomisessa tasainen pohjustus sidontalangalla ja ohut lakkakerros pohjalle ennen ruodin kietomista auttavat sitomaan siistin ja kestävän rungon. Quill-perhoissa runko on yleensä melko ohut ja tasapaksu. Rungon voi päällystää lakalla, mutta päällystämätönkin ruotirunko kestää, etenkin jos alle on laitettu lakkaa tai liimaa. Ruodin pinnassa on oma hieno himmeä hohteensa.
Usein ruoti kannattaa kiinnittää koukulle sen leveämmästä eli tyvipäästään, jolloin rungosta tulee kauttaaltaan selkeästi jaokkeellinen. Tämä sopii esikuvienkin puolesta; päivänkorennon ohuen takaruumiin viimeiset jaokkeet saattavat olla jopa pidempiä, kuin jaokkeet lähempänä eturuumista. Usein ruodin tummempi reuna tulee pyrstön puolelle, vaikka tällä tuskin on kovin suurta merkitystä.
Ruoteja voi värjätä helpoimmin tusseilla.
Yksi tehokeino on jättää aavistus sidontalankaa näkyviin kierrosten välistä, jolloin esimerkiksi mustalla langalla sidottaessa Black Quill -perhon rungossa kontrasti on suurempi.
Ruotien "strippaamiseen" on monia eri konsteja, kuten:
Quill-perhoja
Olive Quill -uppoperhoja Allcockin sitomosta 1900-luvun alkupuoliskolta
Lähes kaikista Quill-perhoista on sekä uppoperho että pintaperhoversioita lähinnä häkilää ja siiven asentoa vaihtaen; kanahäkilää uppoperhoon ja laadukasta kukkoa pintaperhoon.
Tässä mainittujen perhojen lisäksi on lukematon määrä pienillä värimuunnoksilla uudelleen nimettyjä quill-perhoja, Blue Olive Quill jne.
Light Olive Quill
Koukku: 14 - 16
Lanka: Oliivi
Pyrstö: Vaaleanoliivi kukko
Runko: Oliivinvärinen riikinkukon silmähöyhenen ruoti
Häkilä: Vaaleanoliivi kukko
Siipi: Harmaa tai vaalea oliivi sorsan siipisulka
Olive Quill / Medium Olive Quill
Koukku: 14 -16
Lanka: Oliivi
Pyrstö: Oliivi kukko
Runko: Oliivinvärinen riikinkukon silmähöyhenen ruoti
Häkilä: Oliivinvihreä kukko
Siipi: Harmaa tai oliivi sorsan siipisulka
Dark Olive Quill
Koukku: 14 -16
Lanka: Oliivi
Pyrstö: Tumma oliivinvihreä kukko
Runko: Oliivinvärinen riikinkukon silmähöyhenen ruoti
Häkilä: Tumma oliivinvihreä kukko
Siipi: Tummanharmaa tai oliivi sorsan siipisulka
Blue Quill
Blue Quill -perho on lähes samanlaisen mutta siivettömän Blue Upright -perhon tapaan hyvä jäljitelmä monillekin eri surviaisille. Se tunnetaan hyvänä yleisperhona järvikalastukseen etenkin litkan ylimpänä perhona. Perhoa on sidottu niin uppo- kuin pintaperhonakin. Tästäkin perhosta tunnetaan vaaleat ja tummat versiot (Light Blue Quill ja Dark Blue Quill) sekä edellisiä sinisempi Iron Blue Quill normaalin eli keskitumman perhon lisäksi. Siniharmaan häkilän sijaan voi käyttää myös grizzle-häkilöitä
Koukku: 14 – 16
Lanka: Valkoinen tai harmaa
Pyrstö: Siniharmaa (blue dun) kukko
Runko: Värjäämätön tai blue dun -värinen riikinkukon siikasen ruoti
Häkilä: Siniharmaa (blue dun) kukko
Siipi: Harmaa sorsan siipisulka
Quill Gordon
Harmaahäkiläisten quill-perhojen joukkoon sijoittuu myös yksi tunnetuimmista amerikkalaisista quill-pintaperhoista; Theodore Gordonin Catskill -perinteen mukainen Quill Gordon tai Gordon Quill. Perhon materiaalit eroavat brittien Blue Quill -perhon materialeista pääasiassa siipensä osalta; kaistaleet kellertävää morsiosorsaa pystyyn sidottuna. Pyrstö on vanhojen brittiperhojen pyrstöjä tukevampi ja toisinaan dun-sävyistä kukkoa.
Red Quill
Punaruskea Red Quill on yksi käytetyimmistä quill-perhoista, joka myös monissa kirjoissa nostetaan erinomaiseksi yleisperhoksi niin virtaavaan veteen kuin järvillekin. Muiden muassa Halford piti tätä merkittävänä perhona. Red Quill -nimellä löytyy myös Art Flickin tunnetuksi tekemä amerikkalaisempi versio, jossa runkona on punaruskea häkilähöyhenen ruoti ja siivet ovat morsiosorsaa.
Koukku: 14
Lanka: Ruskea
Pyrstö: Kirkasvärinen punaruskea kukko
Runko: Värjäämätön riikinkukon siikasen ruoti
Häkilä: Kirkasvärinen punaruskea kukko
Siipi: Vaaleanharmaa sorsan siipisulka
Orange Quill
G.E.M Skuesin tunnetuksi tekemä perho. Rungon väriä lukuun ottamatta perho on lähes sama kuin Red Quill. Perholla on perinteisesti etenkin Britanniassa ollut oma paikkansa iltahämärän kalastuksessa, kun jäljittelykohteena on ollut Suomessakin yleinen elosurviainen (Ephemerella ignita, engl. Blue Winged Olive). Tämä on yksi hyvistä quill-perhojen väreistä yleisperhoksi, kun kalat napsivat pinnasta hyönteisiä.
Koukku: 14
Pyrstö: kirkasvärinen punaruskea
Runko: Oranssi riikinkukon siikasen ruoti
Häkilä: Kirkasvärinen punaruskea
Siipi: Vaaleanharmaa sorsan siipisulka
Ginger Quill
Tämäkin eroaa Red Quill -perhosta varsin vähän. Perhoa on käytetty usein etenkin pintaperhona ja useitakin eri päivänkorentoja jäljittelemään. Ginger Quill sidotaan usein ilman siipeä.
Koukku: 16
Pyrstö: Inkiväärinvärinen kukko
Runko: Värjäämätön tai inkiväärinvärinen riikinkukon siikasen ruoti
Häkilä: Inkiväärinvärinen kukko
Siipi: Vaalea sorsan siipisulka
Black Quill (Gnat)
Black Quill Gnat -perho löytyy Suomessakin jo W:m Walleniuksen Urheilukalastajan käsikirjasta, jonka Black Zuill Gnat on sama perho kuin Black Quill. Perhon nimessä toisinaan oleva ”gnat” -viittaa perhon jäljittelevän samoja pieniä kaksisiipisiä, ”pientä mustaa”, kuin vanha tuttu Black Gnat perho. Perhon juuret lienevät Irlannissa. Se toimii sekä pinta- että uppoperhona, mutta ilmeisesti uppoperho on tästä ollut käytetympi. Omissa kalastuksissani tästä on hyviä kokemuksia etenkin iltayön perhona.
Koukku: 14 – 16
Lanka: Musta
Pyrstö: Musta kukko
Runko: Tummajuovainen riikinkukon siikasen quill
Häkilä: Musta kukko
Siipi: Harmaa sorsan siipisulka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti