sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Shoemaker - siiven sitominen Blacker's tyyliin


Shoemaker perho on kirjattu ultrakevyillä varusteilla ja kanootilla liikkuneen amerikkalaisen George Washington Searsin (12.2.1821-1.5.1890) kehittämäksi. Sears tuli tunnetuksi Nessmuk nimimerkillä kirjoittamistaan kirjoista kuten erä- ja retkiooppaastaan Woodcraft (1884). 

Shoemaker perho päätyi 1800-luvun lopulta 1900-luvun puoliväliin useisiin perhokirjoihin useampana eri versiona ja se kuului muiden muassa kalastusvälineitä tuottaneen ja myyneen Abbey & Imbrie:n valikoimiin. 

Shoemaker perhosta ja Searsin seikkailuista kirjoitin enemmän Perhokalastus -lehdessä numerossa 3/2021.

Tässä sidontaohjeessa Shoemaker-perho sidotaan samaan tyyliin, kuin se 1800 – 1900-lukujen taitteessa sidottiin Abbey and Imbrien sitomolla.  

Siipi sidotaan niin sanottuun Blacker’s tyyliin, joka löytyy vuonna 1855 ilmestyneestä William Blackerin kirjasta Blacker’s Art of Flymaking. Siipi sidotaan ensimmäisenä osoittamaan eteenpäin (reverse) ja taitetaan myöhemmin taakse normaaliksi uppoperhosiiveksi. Blind-eye-koukkuihin guttiperukkeen kiinnitys tapahtui ennen siipeä. Tässä sidontajärjestys muuten noudattelee tavallista uppoperhon sidontaa, Blackerin ohjeessa koko perho sidottiin edestä taakepäin.

Taitettu siipi on hyvin kestävä. Blind eye -koukuissa tämä myös esti jossain määrin perhon pään purkautumista perukkeen päälle. Nykyisin taittotekniikkaa käytetään eniten karvasiipien sidonnassa.

Perholle on useita erilaisia runkovaihtoehtoja; voit esimerkiksi sitoa valkoisen rungon jossa erillisen raidan sijaan on kierteenä ruskea runkosilkki tai runkoon voi käyttää silkin ohella esimerkiksi kirkasta ja ruskeaa siimaa. Siipi puolestaan voi olla ihan tavallista ruskeaa heinäsorsan kylkihöyhentä, mallardia. Perhokalastus -lehden Shoemaker-jutussa luetellaan tarkemmin erilaisia versioita.

Kuvissa olevan perhon materiaalit:

Koukku: Ahrex FW581 koko 6
Langat: Valkoinen ja musta Sheer 14/0
Siipi: Morsiosorsajäljitelmä, Wapsi Mallard Flank selected dyed ”Wood Duck” (Siipi voi olla myös ruskeaa tai harmaata mallardia.)
Hela: Kapea litteä kultatinseli (ei välttämätön)
Pyrstö: Sama kuin siipi
Runko: Pearsall’s Marabou silkki, valkoinen ja savunharmaa
Häkilä: Vaaleanruskea kana
Pää: Sidontalangat ja kirkas lakka
  

Valitse hyvälaatuinen ja mahdollisimman symmetrinen höyhen morsiosorsajäljitelmää tai mallardia. Leikkaa noin koukun mittaiselta osalta höyhenen kärki pois ja erota höyhenestä koukun koko huomioiden riittävän leveä alue siipeä varten kuvan mukaisesti.

 

Kiinnitä lanka ja pohjusta pään ja siiven alle jäävää osuutta. Mittaa siiven pituudeksi noin koko koukun pituus, jolloin taitettuna siipi yltää hieman yli koukun mutkan. Kiinnitä höyhenen kovera alapuoli siivessä ylöspäin ja vedä siipiaihioita mahdollisimman symmetrisesti yhteen koukun etupuolelle.

 

 Leikkaa tyvi viistosti ja vie sidontalanka tiheillä kierroksilla koukun mutkan lähelle.

 

 Sido hela ja kiinnitä pyrstö samasta materiaalista kuin siipikin.

 

Seuraavaksi sido reilusti kartioituva runko harmaanruskeasta ja valkoisesta silkistä. Voit sitoa
esim. 2 valkoista ja 2 harmaanruskeaa raitaa tai vain kiertää harmaanruskean silkin valkoisen päälle leveäksi kierteeksi. (Vaihda lanka mustaksi.) Kiinnitä ja kiedo häkilä.

 

 
Käännä perhon siipi lopulliseen asentoonsa taaksepäin. Katso että siiven puoliskot tulevat mahdollisimman symmetrisinä ”nippuina” tai levyinä suoraan koukun selän päälle. Kiinnitä muutamalla lankakierroksella ja päättele piilosolmuilla.
 

Abbey and Imbrien Shoemaker-perhoissa oli päässä musta, valkoinen ja musta raita. Voit lopuksi vaihtaa valkoisen langan ja sitoa mustan raidan viereen raidan valkosella langalla. Lopuksi lakkaa pään sidokset ja perho on valmis.

 

 * * *

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta

 

1 kommentti:

  1. Hei, minua kiinnostaisi puhutko yhtään englantia? Olen yrittänyt kääntää tämän. Olen kiinnostunut ottamaan sinuun yhteyttä erityisesti tästä perhosta. Olen jokseenkin amatööri Nessmuk-historioitsija ja olisin erittäin kiinnostunut keskustelemaan kanssasi tästä! Jos voisit antaa minulle sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron, voisimme olla yhteydessä pian! Nimeni on Justin. Odotan innolla vastausta.

    VastaaPoista