perjantai 10. maaliskuuta 2017

Mallard and Claret ja muita mallard -sarjan perhoja




Mallard and Claret tai toisinaan "Claret and Mallard" lukeutuu maailman tunnetuimpien perhojen joukkoon. Tämä "sinisorsaa ja viininpunaista" -perho löytyy lukemattomista perho-oppaista, myyntiperholuetteloista ja myös kalastusrasioista. Perho on lähes poikkeuksetta uppoperho. Se on hyvä yleisperho josta kannattanee olla aina rasiassa useita eri kokoisena ja värisenä.

Eri sitojilla ja eri alueilla perhosta on kehittynt hieman erilaisia muunnoksia, esim. irlantilainen oranssilla silkkiperällä varustettu variaatio. Löytyypä perho myös vähän riisuttuna versiona African Fly-fishing Handbookin perhosuosituksista. Jos pelkästä Mallard and Claret -perhosta löytyy eri muunnoksia koko Mallard sarja kaikkinensa sisältääkin sitten jo perhon jos toisenkin. Sidonta ei ole yhtenäistä muidenkaan mallard-sarjan perhojen kohdalla. Esimerkiksi Hardyn sidoksissa on musta häkilä (Hardy the Book of Flies), kun taas Ogden Smithin sidoksissa häkilä on ruskea tai väri voi myös seurata rungon väriä.

Mallard and Claret -perhoissa rungon hylkeen voi korvata
esim. antron dubbingilla

Perholle annetaan tunnustusta monissa eri kirjoissa ja artikkeleissa, eikä vähiten A.Courtney Williamsin "dictionaryssa", jossa hän kertoo perhon olevan yksi ehdotomista suosikeistaan.  Perhon alku mielletän erityisesti Skotlannin järville (loch), mutta sillä on vahva asema yhtälailla meritaimenen kalastuksessa, kalkkikivivirtojenkin varsilla kuin taimenen kalastuksessa kotimaassakin. Varsin toimiva ahvenperhokin se on kaiken muun ohessa.




Mallard and Claret (ns. normaali sidos)
 

Koukku: 10 - 14
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Kierre: ohut soikea kulta
Runko: Claret eli viininpunainen hylje
Häkilä: luonnollinen ruskea kukko, toisinaan myös musta tai viininpunainen
Siipi: Ruskea mallard 





Mallard



Mallard on sinisorsa (heinäsorsa), jonka eri höyheniä ja sulkia joskus kutsutaan vain lyhyesti mallardiksi. Tässä yhteydessä puhutaan "ruskeasta mallardista" (Bronze Mallard / Brown Mallard), sinisorsan kyljeltä löytyvästä ruskeakuvioisesta höyhenestä. Materiaalia löytyy monen laatuista ja etenkin pieniin levysiipiin on joskus vaikea löytää sopivaa sidottavaa. Siksi alla onkin esitelty yksi vähän helpompi tapa sitoa mallard- sarjan perhoja. Uskoisin, että kalastavuus on samaa, olipa siipi levy, taitettu, viikattu tai kimppu.

   
Claret - mutta millainen?
 

Erilaisilla Claret -sävyillä värjättyjä chenille- ja villalankoja




Claret - viininpunainen - ei ole suomalaisin silmin katsottuna mikään yksi väri, vaan aika laajalla skaalalla hyvin tummasta ruskehtavan sinipunertavasta väristä lähes punaiseen. Usein käytetäänkin etuliitteitä dk claret (dark claret) - tumma claret - joka on yleensä aika selvästi sinisempi kuin light claret, joka on vaaleampi ja punaisempi. Pelkkä "claret" voi siten tarkoittaa kaikkia edellisiä tai keskitummaa sävyä, mutta aika usein perho-ohjeissa tarkoittaakin aika punaista värisavyä. Eri valmistajilla värisävyjen nimeäminen hieman vaihtelee. 

A.Courtney Williams toteaa perhossa "yleisesti käytetyn aika vaaleaa claret -sävyä, mutta perho kalastaa paremmin tummana 'dark claret' -värisenä".


Fiery Brown


Ruskea perusperho Fiery Brown olisi helppo liittää  Mallard -sarjaan, se ei eroa niistä käytännössä mitenkään. Perhoon tulee oranssi perä, mutta niin on toisinaan myös Mallard and Claret -perhossakin. Perho tunnetaan hyvin kaukaa, esim. Charles Cotton (1630-1687) mainitsee "Bright Brown" -perhon. Fiery Brown -perhon varsinaiseksi esittelijäksi nimetään irlantilainen Michael Rogan (1833-1905). Perho on ollut suosittu mm. Irlannin ja Kanadan järvi- ja merilohen kalastuksessa. Perhon väritys on aiheuttanut keskustelua. Mikä on Fiery Brown? A.C.Williams toteaa, että "tuskin on kahta kalamisetä, jotka olisivat väristä samaa mieltä." Perhon esittelijä Rogan värjäsi perhon runkomateriaalin itse käyttämällä erilaisia luonnonmateriaaleja. Perhon väritystä kuvaa seuraava Francis Francisin lause: "tämä on vaikea väri kuvailla. Se ei ole viininpunainen, ei punainen eikä violetti, ei punaisenruskea, ei mulberry, ei malvanvärinen, se on enemmänkin vanhanaikainen väri, jonka nimi oli Lake."

Suomessa perho kuului muiden muassa kouluneuvos - perhokirjailija Toivo Mäkisen 13 luottoperhon "tusinaan":

"Fiery Brown - Hehkuvan ruskea - (...) Valikoimani amerikkalaisesti yksinkertaistettu sidos on vielä omana muunnoksenani saanut virtavesiin soveltuvamman jäykemmän siipimateriaalin (tumman ruskeakuvioinen, esim. kalkkunan pyrstö tms.). Perho on kirkkaina kesäpäivinä pyytänyt varsin hyvin harjuksia sekä niin omaksi kuin tovereitteni ällistykseksi - jopa 10-numeroiseen koukkuun sidottuna - Kainuun ja Kuusamon virtavesissä Siikaa."


 
Fiery Brown
Koukku: 10 - 14
Perä: Oranssi silkki
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Kierre: Soikea kulta
Runko: Fiery Brown (tumma punertavanruskea) hylje tai muu vastaava dubbing
Häkilä: punaruskea kukko/kana
Siipi: Ruskea mallard




A.E.Salmelaisen kirjan Mallard -perhot

Mallard and Claret on kuulunut suomalaiseen perhokirjallisuuteen jo sen alusta asti. Se löytyy A.E Salmelaisen Urheilukalastus -kirjan forellitaulusta numerolla 33. Perho on toki tullut jo ennen tätä tunnetuksi muiden muassa eri perhonsitomoiden kuvastoista. Ogden Smithin 1930 -luvun kuvastossa se löytyy Suomen kalastuksiin suositeltujen perhojen listalta. Salmelaisen kirjassa perho mainitaan tavallisimpien forelliperhojen joukkoon. 



 

 

Salmelaisen kirjan malliperhossa on normaalisti tippet-pyrstö, kierre, jonka väriä ei voi kuvasta tulkita, viininpunainen hyljerunko ja tumma mallard-siipi. 

Kirjan kuvan perhossa häkilä on viininpunainen, samoin, kuin myös esimerkiksi Ogden Smith:in kuvaston Mallard and Claret:issa. Häkilä on aika tuuhea ja leveä rullasiipi(?) nousee melko reilusti pystyyn ja yltää pyrstön päähän. Koukkuna perhossa on isompi blind eye Limerick -koukku.


Mallard and Claret  (A.E.Salmelaisen Urheilukalastus 1925 kuvan mukaan)


Koukku: Blind Eye Limerick (8 - 6)
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Kierre: soikea kulta tai hopea 
Runko: tummahkon punertava viininpunainen
Häkilä: Viininpunainen kukko, tuuhea
Siipi: Kookas ruskea mallard -siipi, siipi todennäköisesti toteutettu ns. rullasiipenä
Pää: Musta 




Mallard and Orange

Toinen Mallard -sarjan perhoista, joka esiintyy A.E.Salmelaisen kirjassa on Mallard and Orange (ks. edellinen kuva), jonka niminen perho löytyy myös Ogden Smithin kuvastossa. W.Walleniuksen Urheilukalastus -kirjasta löytyy Mallard & Orange, jossa runko on selvästi oranssi ja häkilä vaaleanruskeaa kukkoa tai kanaa. Itse asiassa Salmelaisen kirjan kuvan perusteella perho voisi olla myös "Mallard and Yellow", sen verran haalea oranssi kuvassa esiintyy. Samoin, kuin Mallard and Claret -perhossa, näyttää Mallard and Orange perhossa häkilän väri seuraavan rungon väriä. Perho löytyy myös Tero Ronkaisen kirjasta "Klassiset perhot", jonka ohje on seuraava:

Koukku: 8 - 12 (Salmelaisen kirjassa Blind Eye Limerick 6 - 8)
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Runko: oranssi hylje
Kierre: Soikea kulta
Häkilä: Oranssi kukko (Salmelaisen kirjassa selvemmin kellertävä)
Siipi: Ruskea mallard 




Muita Mallard -sarjan sidoksia




Mallard -sarjaan löytyy melkoinen värisuora erilaisia sidoksia. Yhteistä on, että pyrstö on yleensä kultafasaanin tippet-siikasia, runkomateriaali on perinteisesti hyljettä, mutta korvaavia materiaaleja on paljonkin ja siipi ruskeaa mallardia. Rungon, kierteen ja häkilän värit vaihtelevat sidoksen mukaan. Edellä olikin jo häkilästä, se voi olla kaikissa musta, ruskea tai seurata rungon väritystä, kuten esimerkiksi Tero Ronkaisen Klassiset Perhot -kirjassa.




Ainakin seuraavat väriversiot löytyvät eri kirjoista:

Mallard and Amber - (meripihka, ei tarkempaa kuvausta)
Mallard and Black - mustat runko ja häkilä, kierre soikea hopea (ks. alla)
Mallard and Blue - vaaleansininen runko, sininen häkilä, kierre soikea hopea
Mallard and Brown - (ruskea, ei tarkempaa kuvausta)
Mallard and Claret - (esitelty edellä)
Mallard and Dark Claret - (kuten edellä, mutta tumma claret) 
Mallard and Gold - kultarunko ja kierre, musta häkilä
Mallard and Green - runko ja häkilä vihreä, kierre soikea hopea
Mallard and  Grey - (harmaa, ei tarkempaa kuvausta)
Mallard and Olive - (Oliivi, ei tarkempaa kuvausta)
Mallard and Orange - (esitelty edellä)
Mallard and Red - Runko ja häkilä punainen, kierre soikea kulta
Mallard and Red and Yellow - (runko 1/2 punainen ja 1/2 keltainen, kierre soikea kulta ja häkilä oranssi)
Mallard and Silver - Runko ja kierre hopea, häkilä sininen
Mallard and Silver Blue - (ehkä sama kuin edellä)
Mallard and Silver O - (Ogden Smithin kuvastossa, ei tarkempaa kuvausta, "O" voi olla vaikka orange tai olive)
Mallard and White - (valkoinen, ei tarkempaa kuvausta)
Mallard and Yellow - Runko ja häkilä keltainen, kierre soikea kulta

 Mallard and Black - Catskill henkisellä kimppusiivellä

Yksi tapa sitoa Mallard -sarjan perhojen siivet vähän vaivalloisempien levysiipien sijaan, on tehdä ne yhdestä höyhenestä catskill -henkisenä kimppusiipenä. Tällä tavalla voi sitoa myös esim. Teal -sarjan -perhoja ja muita, joissa siipi tehdään vähän vaikeammin tottelevasta vesilinnun vartalohöyhenestä.



Mallard and Black

Lanka: musta
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Kierre: soikea kulta
Runko: Musta dubbing (hylje)
Häkilä: Musta kukko tai kana
Siipi: Ruskea mallard





Tämä oheinen käännetyn kimppusiiven sidontaohje ei ole mikään uusi, sitä on käytetty niin pinta- kuin uppoperhoissakin ja toistettu useissa oppaissa eri perhojen kohdalla. Yksi versio löytyy mm. Dean Sagen kirjasta "Salmon and Trout" (1902).  

Alkaessani sitomaan Mallard and Black -perhoja löysin sidontalaatikostani lähinnä mallardin jämiä, joista ei levysiipiin oikein ollut enään aineksia. Melkein kaikki jäljellä olevat sulat olivat samalta puolelta,  joten kelvollisten siipiparien teko oli työlästä. Rullasiipi olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta törmäsin flyanglers.com -sivustolla, catskill -perhojen sarjaan, josta lainasin idean heikompilaatuisten mallard-jäämien hyödyntämiseen.

 

 

1. Pohjusta koukku vain sen etuosasta ja kiinnitä sinisorsan rusekan kylkihöyhenen (Bronze Mallard tai Brown Mallard) kärjestä sopiva kimppu siikasia osoittamaan silmukan yli eteenpäin, ja kun on mitoitettu sopivaksi, kiinnitä muutamalla kierroksella ja katkaise tyvet. 

Vinkki: Jos haluat kartionmallisen rungon, siipihöyhenen tyvi kannattaa leikata reilusti viistoon koukun päälle, jolloin ne auttavat kartioimaan runkoa.



1 b. Minulle on ollut iso apu hyvistä pinseteistä, joita voi käyttää myös mittaharppina. Siiven mitaksi kun mitoittaa suunnilleen koukun koko pituuden, silloin se taitettuna yltää jonnekin pyrstön puolivälin paikkeille, tietenkin koukusta, pyrstöstä ja pään paksuudesta riippuen. Kokeile taivuttamalla siipi oikeaan asentoonsa taakse, onko pituus mieleinen, säädä tarvittaessa ja kiinnitä muutamalla kierroksella.


2. Jatka pohjustus ja pyrstön (kultafasaanin tippet) kiinnitys, kannattaa katkaista siikasten tyvet siihen, mihin siipinipun tyvet loppuu, jolloin helpompi sitoa tasaisempi runko. Kiinnitä myös kierre (ohut soikea kulta) ja tuo lanka siipinipun tyvelle eteen.



 

3. Vahaa lanka tarttuvalla vahalla ja dubbaa siihen dubbing (esim. musta hylje tai vastaava), sido runko ensin edestä taakse ja takaisin. Harjaa sidos ja kierrä kierre paikoilleen.



 

4. Sido muutama kierros mustaa kukkoa tai kanaa melko eteen, jotta voit kääntää sen helpommin paikoilleen. 


 

5. Kokoa häkilä koukun alle ja sivuille ja kiinnitä se sidontalangalla.



6. Taita siipi taakse ja kiinnitä sidontalangan kierroksilla.



7. Viimeistele ja lakkaa pää



Tällä tekniikalla saa esimerkiksi vaaleammista mallardin jäämistä kelvollisia Professor -perhoja.


* * *


Lähteet: 
A.Courtney Williams: "A Dictionary of Trout Flies", A&C Black, London 1949
Ogden Smith: "The Flyfisher's illustrated Reference book" (London, 1930 -luku) 
Hardy: "The book of flies"
T.Donald Overfield: "50 favourite wet flies", A&C Black, London 1986
Tero Ronkainen: "Klassiset Perhot", Koillissanomien kirjapaino, Kuusamo 1994
Juha Pusa & Anssi Uitti: "Perhonsitojan Kirja", Ajatus, Jyväskylä 2004
Bill Hansford-Steele: African Fly-Fishing Handbook, Southern Book Publishers Ltd, Durban 1997 
Dean Sage & others: "Salmon and Trout", The Macmillan Company, New York 1902
A.E.Salmelainen: Urheilukalastus, II painos, Otava 1925
W:m Wallenius: "Urheilukalastus", WSOY 1923
Pohjolan Perhokalastaja 1/2015 s.48
Toivo Mäkinen: "Minun perhoni", Metsästys ja Kalastus 5/1973
FlyAnglersOnline.com: "Flank Feather Flies", http://flyanglersonline.com/features/oldflies/part416.php
 

***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti