sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Grizzly King



Grizzly King on amerikkalaisen James Oliver Curwood:in novelli, joka julkaistiin 1916. Grizzly King -perho puolestaan on 1800 -luvun alkupuoliskolta. Se nimetään James Wilsonin nimiin, joka 1920 -luvulla mainittiin "parhaaksi taimenenkalastajaksi Euroopassa". Hänen veljensä puolestaan oli Edinburghin yliopiston filosofian professori John Wilsonin, joka joutui kalareissullaan turvautumaan leinikin kukinnoista sidottuun hätävaraperhoon, josta sitten myöhemmin kehitti Professor -perhon. Toisinaan Grizzly King -perhon kehittäjäksi mainitaan myös tämä professori John Wilson. 

Perhon alkuperä menee Britteihin, vaikka se mielletään varsin amerikkalaiseksi. Se sai uudella mantereella paljon tukevamman jalansijan, kuin kotimaassaan. Amerikoissa perho on kunnostautunut taimenen ohella bassin pyynnissä. 

Sain innostuksen sitoa näitä perhoja, kun huomasin, että meidän Grizzly eli Plymouth Rock -kana pudottelee höyheniään. Keräsin pihapiiristä pienimpiä höyheniä, osa ihan hyviä häkilöitä ja sidoin niistä ja aiemmista sidoksista ylijääneistä vaalean mallardin kaistaleista muutaman Grizzly King -perhon.



Oheinen fan wing -versio on sidottu Herters:in pakkaamaan Scotch Dry Fly koukkuun koko #10, perhon malli on lainattu Ogden Smithin 1930-luvun kuvastosta. Siinä kierteenä on todennäköisesti keltainen silkki, käytin silti kultakierrettä. Uppoperhossa koukkuna on Mustad 3116A, voisi ehkä olla pidempivartisempikin versio, perho kun tunnetaan myös pienenä streamerina.


Grizzly King
Koukku: 8-12
Lanka: musta tai vihreä
Pyrstö: Punaiset siivut punaista hanhea
Runko: Vihreä hylje tai silkki
Kierre: vaihtelee soikea- tai kapea litteä kulta
Häkilä: Grizzly kana, pintaperhossa -kukko.
Siipi: Vaalea mallard (Grey speckled mallard), fan wing versiossa pienet tavin peitinhöyhenet 

Katso myös: Rio Grande King

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti