sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kaksi punavyötä ja erilaisia kyytimiehiä - Royal Coachman, -Wulff ja Coachman



Royal Coachman on historialtaan mielenkiintoinen kädenpuristus kahden mantereen välillä, josta puhuttaessa täytyy saman tien käsitellä myös kaksi muuta perhoa. 




Coachman (edessä) syntyi briteissä todennäköisesti kuninkaallisten ajuri Tom Bosworthin käsissä 1830 -luvulla. Perho matkasi Amerikan mantereelle jossa J.H.Baxter totesi: ”The best trout fly, according to my experience, is the coachman” (Washington 1890, lainaus I.Whitelawilta). New Yorkissa vuonna 1878 perhotarvikekauppias ja sitoja John Haily halusi vahvistaa Coahmanin riikinkukkorunkoa, ja sitoi siihen keskelle vyön punaisesta silkistä. Royal Coachman oli syntynyt. Siihen tuli lisäyksenä woodduck pyrstö, joka sittemin vaihtui nykyiseen tippettiin. Perho tunnetaan sekä uppo- että pintaperhona.




Royal Coachman puolestaan sitten matkusti vanhalle mantereelle ja muuallekin; perho löytyy mm. nykyisin Etelä-Afrikkaan kuuluvan Transkein vuoden 1982 postimerkistä. Lisäksi siitä on tullut oikea kansikuvajulkkis, se komeilee useamman perhonsidontakirjan kansikuvassa.
 





Suunnilleen sata vuotta Royal Coachanin syntymisen jälkeen 1930-luvulla Q.L.Quackensbush uitteli Catskill:in alueella ilmeisesti Rauben Cross:in sitomaa pintaperhoa, joka kulki nimellä Quack Royal. selvien yhtäläisyyksiensä vuoksi Wulff-sarjan perhoihin, se sai uuden nimen "Royal Wulff". Tämä perho puolestaan päätyi USA:n postimerkkiin.

Coachman

Runko: Riikinkukon herl
Häkilä: Ruskea kana tai kukko
Siipi: Valkoiset kaistaleet esim. ankan siipisulasta


Royal Coahman 


Pyrstö: Kultafasaanin tippet, 
Runko: riikinkukko ja keskellä runkoa punainen silkkivyö 
Häkilä ruskea kukko tai kana, 
Siipi: valkoiset kaistaleet esim. ankan siipisulasta.





Royal Wulff


Pyrstö: Peurankarvaa, 
Runko: riikinkukko ja keskellä runkoa punainen silkkivyö
Häkilä ruskea pintaperhohäkilä 
Siipi: valkoista vasikanhäntää (tai polypropyleeni tms). 




Silver Coachman



Ray Bergmanin klassikoksi muotoutuneessa kirjassa "Trout" erilaiset Coachman -perhot nousevat hyvin esille sekä uppo- että pintaperhoina. Bergman toteaa ne erinomaisiksi taimenperhoiksi. Uppoperhoissa Bergman niputti tavallisen, Royal ja Leadwing coachmanin (jossa siipi tummanharmaa) sekä Rio Grande King perhot yhteen ja totesi, että "ei ole varma, onko tarpeen olla enempää kuin yhtä mallia em. perhoista"

Kirjan pintaperhotaulussa löytyy vähän tuntemattomampi malli - Silver Coachman - joka esitellään fan wing -versiona. Sidoin itselleni siitä kokeilumielessä uppoperhoversioita. Alkuperäisessä ohjeessa siiven väri on liuskekivenharmaa (slate), ei niinkään dun, niin kuin sorsan siipisulassa on luonnostaan.

Silver Coachman
 
Pyrstö: Harmaa
Runko: Riikinkukon herl, jossa litteästä hopeatinselistä vyö
Häkilä: Harmaa kukko
Siipi: Harmaa (slate) (alkuperäisessä vaaleanharmaaksi värjätyt mandariinisorsan höyhnet fan wing -siipinä)




Lähteet:
(Lisään mahd.pian)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti