lauantai 9. syyskuuta 2017

Waddington shanks


Waddington Shank on britti Richard Waddingtonin antia perhokalastukseen 1950 -luvulta. Yksihaaraiselle lohiperhokoukulle on omat fyysiset rajoituksena, minkä kokoisena sillä pystyy järkevällä tavalla kalastamaan. Vaikka koukkuja on valmistettu huomattavan suuriksi, ei vaikka 10/0 lohiperhokoukulla enään ole paljoakaan perhokalastuksen kanssa tekemistä. Sen sijaan ihan käyttökelpoinen 55 millimetrin Waddington (kuten myös putkiperho) vastaa suunnilleen normaalia 6/0 lohiperhokoukkua, joka olisi aika iso kalastuskäyttöön.




Waddingtonin idea antoi mahdollisuuden sitoa suuria perhoja joissa kalat myös pysyvät kiinni. Yksi Waddington Shankin idea oli myös, ettei siinä ole "köliä", perhon voi sitoa ympäri varren. Yksi vanhempi malli waddington-sangasta oli yksivartinen, kuin lohiperhokoukku, mutta koukun mutkan ja kärjen tilalla oli avoin silmukka, johon sai laitettua komihaarakoukun ja silmukan puristettua pihdeillä kiinni. Nämä sangat olivat karkaistua terästä ja osa sitojista piti niitä parempina, kuin kaksivartisia karkaisemattomia.

Kaksivartinen (kuvien mallit) puolestaan tarjosi mahdollisuuden vaihtaa koukkua, jos edellinen oli tylsynyt. Varren koukkulenki lukittiin kiinni kuparilangalla tai siimalla, jolloin koukun pystyi tarvittaessa vaihtamaan jokivarressakin. Tunnettuja sidoksia ovat muiden muassa Garry (Yellow Dog) ja Pilkington sekä Waddington että Brora shanks -versioina.


Lohiperhomuunnoksia, Thunder and Lightning, 
Black and Red ja Dunkeld

Waddington Shank keräsi myös kritiikkiä. Ne olivat aika kaliita, kevyinä tarvitsivat usein painotuksen ja sankojen lanka oli karkaisematonta, jolloin ne taipuivat helposti etenkin suuremman lohen leuoissa. Varmistamaton koukkumutka saattoi aueta ja koukku ei pysynyt linjassa. Viimeisintä ongelmaa pystyi auttamaan paksulla siimalla tai venttiilikumin pätkällä, joka piti koukun suorassa, vastaavasti, kuin putkiperhoissa nykyisin.

Kuparilanka pitää koukkulenkin kiinni. Yleensä myös jokin 
silikoniletkun pätkä kannattaa kiinnittää koukun 
pitämiseksi suorassa vastaavasti, kuin 
putkiperhoissa usein käytetään.


Painoa saa lisää helposti sitomalla suunnilleen varren mittaisen pätkän sopivaa painotuslankaa (tungsten tms) koukun varren "uraan" pohjustusvaiheessa kuten kuvassa 1 tai pohjustuksen päälle kuten kuvassa 2. Kuvan perhoissa käytin varsin ohutta tungsten lankaa, vahvempaakin voi käyttää painotarpeen mukaan. Painotuslangan voi sitoa varren ylä- ja alapuolelle tai vain toiselle (alle).



Perinteinen tapa painottaa Waddingtoneja on painaa neulalla ilmakiväärin luoteihin reikä luodin lättänästä päästä läpi siimalle ja pujottaa niitä tarvittava määrä siimaan perhon eteen.


Brora Shanks ja Willie Gunn

Waddingtonia tuntemattomampia ovat  Brora shanks, jotka oli taivutettu paksummasta (kaikki koot n. 1,6 mm) metallinvärisestä langasta. Ne olivat siten painavampia, kestävämpiä ja koukkumutkaa ei tarvinut sitoa kiinni. Toisin, kuin niiden edeltäjässä, Brora shanks olivat suorasilmäisiä. Brora Shanks ovat Rob Wilsonin käsialaa mahdollisesti Waddington Shank -perhoilla kalastelujen jälkeen. Wilsonilla oli oma kalastustarvikeliike Brorassa, ja saman nimisen joen varressa syntyi karvasiipinen perhokuuluisuus Willie Gunn joka alun perin oli sidottu Brora Shank:iin.

Willie Gunn
4 - 6,5 cm Brora shank
Lanka: Musta
Runko: Musta silkki
Kierre: litteä kulta
Rungon päällys: Kirkas kutistemuoviputki, lämmitetään paikoilleen
Siipi: Mustaa, keltaista ja oranssia buctailia 1/3 kutakin
Pää: Musta


 Edessä Silver Doctor 55 mm Waddington Shankiin sidottuna
ja taustalla DIY Brora Shank (1,5''), jonka taivutus ei ole ehkä 
paras mahdollinen, mutta antaa mielukuvan mallista.

Waddington Shank -sidokset olivat aikansa suosittuja, mutta putkiperhot ohittivat ne pian ja nykyisin waddingtoneja ei juurikaan enään sidota. Mutta on jossain perhosivustolla tullut väkäsettömällä yksihaaraisella koukulla varustettuja uusiakin versioita vastaan, sidottuna ehkä vaihtelun vuoksi putkiperhojen tilalta. Jonkinlaista jatkumoa Waddingtoneille voi kuitenkin löytää uudehkoista streamereihin kehitetyistä "Articulated Shanks" -sangoista.

Koukkusuosituksia:

Waddington Shank         Kolmihaara suositus
mm                                 nro (Suluissa muut harkinnanvaraiset koot eri lähteistä)

10 mm                            12  (12 - 16)
12.5 mm                         10 - 12  (12 -16)
15 mm                            8 - 12 (8 -16)
20 mm                            10 - 12 (6 - 14)
25 mm                            8 - 10 (4 - 10)
35 mm                            6 - 8 (2 - 10)
45 mm                            4 - 6 (2 - 10)
55 mm                            2 - 4 (2 - 8)

Waddingtonien kaveriksi löytyy mustia kolmihaarakoukkuja, jotka sopivat perhon ilmeeseen. Jos Waddingtoneilla ei enään olisi niin kalastuskäyttöä, on niiden pitkien runkojen sitominen oivallista sidontaharjoitusta.




* * *


Lähteet:
Freddie Rice: "Fly tying illustrated Salmon and Trout patterns", B.T. Batsford Limited, London 1990
Fish-mad-man: "Waddington shanks", http://www.fishmadman.com/newsletter/newsletter-august-2013-waddington-shanks/
Fly Forums: "Rob Wilson" (Brora Shanks), http://flyforums.proboards.com/thread/1264/rob-wilson
Taff Price: Fly Patterns, an international guide, Blandford, London 1997
McHardys Carlisle: "Fishing Tackle Catalogue" 1983

1 kommentti: