tiistai 15. lokakuuta 2019

Pearsall's Gossamer ja muita silkkilankoja


Englantilainen James Pearsall perusti vuonna 1795 silkkilankoja valmistavan yrityksen, jonka lankojen laatu sai kiitosta. Valikoimissa on vuosien varrella ollut laajasti erilaisia silkki- ja muita lankoja eri tarpeisiin. Perhonsitojien ja vavanrakentajien klassikkolankoja ovat Pearsall's Gossamer ja Naples sekä runkosilkkinä Pearsall's Marabou. Monia muitakin Pearsall's lankoja ja runkosilkkejä voi käyttää perhonsidontaan. Lankojen saatavuus on nykyisin heikkoa.

Näiden silkkilankojen yksi perinteisistä kohteista on Yorkshiren pehmeähäkiläiset spider-perhot. Niiden omassa jutussa on reseptejä useimmista tunnetuista spidereista. Esimerkiksi sävynumerot 6A tai 19 sopivat Partridge and Orange -perhoon ja sävy 8 "Purple" on perinteinen lanka Snipe and Purple perhoon.

Monissa ohjeissa nämä vahaamattomat langat neuvotaan käsittelemään sidontavahalla. Ohjeet vahan valmistukseen löytyy tästä linkistä: Coppler's Wax

Tässä alla oleva Pearsall's lankojen värikartta on ohjeellinen. Lankojen värit näyttävät erilaisilta eri valoissa ja eri näyttöpäätteillä. Numerot nimien edessä ovat Pearsall's sävynumeroita.


1 White, 2 Straw, 3 Primrose, 4 Light Yellow, 5 Yellow/Lemon


6 Amber, 6A Gold/Light Orange, 6B Sherry Spinner/Old Gold, 7 Blue, 8 Purple


9 Black, 9A Grey (Silver), 10 Ash/Smoke, 11 Golden Olive, 11A Scarlet


 
12 Cardinal, 13 Crimson, 14 Claret, 15 Maroon/Dark Claret, 16 Olive


17 Brown, 18 Green/Highlander Green, 19 Hot Orange, 20 Light Olive, 30 Java Brown


31 Antique Gold, 32 Classic Chestnut, 98 FL Pink



Laajempi artikkeli Pearsall's langoista löytyy Perhokalastus -lehdestä nro 5/2018.


(Muita lankoja tulossa myöhemmin.)

 

***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti