lauantai 25. helmikuuta 2017

Academy


Tero Ronkaisen "Klassisiet perhot - 218 pinta- ja uppoperhoa" (1994) -kirjassa on yksi laajimpia koosteita suomeksi perinteisistä uppo- ja pintaperhoista. Kirjassa ei ole perhojen taustoja tai historioita, pelkät selkeät reseptit ja käyttökelpoiset kuvat, ja niinpä historioita, alkuperäisiä sitojia ja syntysijoja kaivatessa täytyy kurkata muihinkin teoksiin. Ronkaisen kirjasta löytyi muiden muassa tämä Ray Bergmanin Trout -kirjassa esitelty perhoklassikko Academy, joka on ollut ainakin Ogden Smithin tuotannossa. Ehkä tämäkin perho jo vähän unhoon jääneitä tapauksia, mutta mikseipä tällä edelleen kalaakin tulisi.
 
Academy

Koukku: 8 -12 uppoperhokoukku
Pyrstö: Punainen kukko
Vyö: Punainen silkki, (noin 1/4 rungon pituudesta, myös villa mainitaan toisissa ohjeissa)
Runko: Riikinkukon herl
Häkilä: Tumma punertavanruskea kukko
Siipi: Viininpunainen esim. hanhen siipisulan kaistale
Perhossa punaisen silkin paikka vaihtelee joko pyrstön etu- tai takapuolella, helana tai vyönä, tässä seurasin Ronkaisen ohjetta.
 

Sidoin muutaman Academyn aamuvarhaisella, kun satuin heräämään sadekauden ukkosen ryminöihin kesken unien. Siipimateriaalina on kanan siipisulka, joita värjsin claret -väriliemessä mutamaa päivää aiemmin. Tein myös muutamia kokeiluja pehmeähäkiläisenä versiona, jossa muuten kuten edellä, mutta erittäin pehmeä ruskehtava kanahäkilä sidotaan siiven eteen.





Lähteet:
Tero Ronkainen: "Klassiset Perhot - 218 pinta- ja uppoperhoa" Koillissanomien kirjapaino, Kuusamo 1994
Ray Bergman: Trout (alunp. 1938)
Ogden Smith: "The Flyfishers' illustrated Reference Book" London (1930 -luku, tarkempaa vuotta ei tiedossa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti