perjantai 20. syyskuuta 2013

Fishing flies for Africa (Bill Hansford-Steele, 2009)

Fishing flies for Africa (Bill Hansford-Steele, 2009) on kattava hakemisto toimiviksi todetuista Afrikan perhoista. Kirjan massiivinen koko (464 sivua) sisältää pikaisesti arvioituna noin 900 perhoa, joista osasta on myös eri variaatioita. Perhot kattavat tarpeet pienistä taimenperhoista aina suuriin suolavesiperhoihin saakka. Osa perhoista on tuttuja eurooppalaisia tai amerikkalaisia taimenperhoja, mutta monista niistäkin on syntynyt mantereelle omat muunnoksensa. Joukossa on myös iso joukko perhoja, joita ainakaan itse en tuntenut aiemmin. Kirjan esittelemissä perhoissa pääpaino on luonnollisesti Etelä-Afrikassa, jossa perhokalastus on vahvinta koko mantereella, mutta muutkin maat saavat tilaa kirjan sivuilla. Perhojen esittelyyn on panostettu, jokaisella perholla on oma tarinansa varsinaisen sidontaohjeen lisäksi.
Kirjan alkuosassa on kiinnostava katsaus afrikkalaisen perhokalastuksen historiaan. Siinä on myös aiheellista ja ajankohtaista pohdintaa vesien suojelusta ja perhonsidonnan eettisyydestä (materiaalivalinnoista). Kirjan loppuosassa ovat omat osionsa perhomateriaaleista ja niille sopivista korvikkeista, jossa annetaan tilaa myös vähemmän tunnetuille materiaaleille, materiaalien värjäämisestä ja perhojen keräilystä ja kehystämisestä.
Kaikkinensa kirjoittaja on tehnyt jättimäisen urakan, koonnut vuosikymmenten aikana ja ajalta Afrikkalaisia perhoja yhteen ja koostanut niistä mielestäni mielenkiintoisimpien perhokirjojen joukkoon kuuluvan teoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti