lauantai 26. syyskuuta 2020

Snipe and Purple 2020 - yksinkertaisen spider-perhon sidonta


Nyt on taas se aika vuodesta, kun Snipe and Purple perho saa peliaikaa valikoivien kirjolohien kalastuksessa. Tuikkeihin heittäminen ja erittäin hidas uitto, niin, että siima ei tee merkittävämpää jälkeä veden pintaan on toiminut parhaiten. Perho uppoaa hieman pintakalvon alle ja joskus vielä pinnassa roikkuva spiderikin on kelvannut.

Nykyisellään tällaisen yksinkertaisen spiderin sidonta on vakiintunut minulla alla sidontaohjeessa olevaan muotoon, joka on vain yksi monista tavoista sitoa spider-perhoja. Tämä on mielestäni helppo ja nopeakin tapa sitoa spider-perhoja.

Muita spider-perhoja löytyy omasta jutustaan tästä linkistä.


Snipe and Purple 2020

Koukku: Varivas IWI S-2000 #16 tai vastaava kevyt pintaperhokoukku
Lanka: esim. Sheer 14/0 Purple
Häkilä: Harmaankirjava tai harmaa kana, pehmeä.

Varivaksen pintaperhokoukku Limerick-taivutuksella sopii minusta hyvin spidereihin. Siinä on melko pitkä kärkiosa ja siten se toimii hyvin myös väkänen lintattuna. Koukku on melko ohut, mutta niin on tapsitkin. Pääsääntöisesti lisään spidereille n. 0.5 - 1 m 5x perukesiimaa perukkeen jatkoksi.


Tämän lajin ei tarvitse muistuttaa alkemiaa, tavallinen sidontalanka ja harmaankirjava tai harmaa (vaikka blue dun) kanahäkilä toimivat oivallisesti. Tässä sidon Sheer 14/0 "Purple" -langalla, Uni purple sopii yhtä hyvin. Jos silkkiä haluaa, niin Semperfli "Pure Silk" ja Au Ver A Soie "Ephemera" langat purple-värisenä toimivat myös hyvin.

Näiden lankojen väri on melko lähellä alkuperäistä Pearsall's Gossamer "Purple" -lankaa. (Kuvassa Uni, Pearsall's ja Sheer). Märkänä Pearsall's lanka on lähempänä Sheer-langan sävyä.

Koko perhon voi sitoa myös fluoresoivalla Glo Brite "Purple" keinosilkillä, perho on toiminut hyvin syksyllä etenkin vähemmän valon aikaan.

 

 Vanhoja Snipe and Purple -spidereita ja Gossamer silkkilankaa. Uudemmat langat ja helpommin saatavat häkilät toimivat erinomaisesti.

 Sidontaohje:


1. Vahaa sidontalangan pää ja kiinnitä lanka kolmella kierroksella 



2. Valitse häkilä niskanahan laidalta, jossa siikaset ovat pehmeämpiä



3. Strippaa aivan pehmeimmät untuvat höyhenen tyveltä sekä toisen puolen siikaset ja kiinnitä häkilä tyvestään koukulle muutamalla kierroksella. Katkaise tyvi sekä sidontalangan ylimääräinen pää.


4. Avaa langan kierrettä ja vie lanka "litteänä" koukun mutkan lähelle (runko alkaa kärjen ja väkäsen puolivälin kohdalta)


5. Pyöritä spigottia nyt niin päin, että langan kierre kiristyy ja sido runko tasaisilla kierroksilla häkilän taakse


6. Lähde kiertämään häkilää silmukalta taaksepäin 1 - 2 kierrosta melko harvoilla kierroksilla.


7. Kiinnitä häkilä viemällä sidontalanka parilla kolmella kierroksella häkilän lomasta silmukalle


8. Muotoile päätä muutamalla sidontalangan kierroksella


9. Päättele perho piilosolmulla


10. Lopuksi lakkaa perhon pää.


Lämmin ja pilvinen syysaamu 25.9.2020, Snipe and Purple #16 


***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti