lauantai 28. maaliskuuta 2020

Jämät käyttöön - häkilänkärjistä palmereita


Pintaperhorasia kaipasi täydennystä ja sidoin joukon monenkirjavia perhoja. Monen pintaperhon häkilähöyhenistä jäi kapenevat kärkiosat käyttämättä. Näille lyhyille pätkille on paljonkin käyttöä ja yksittäisestä perhostakin ylijäävä häkilänkärki kannattaa aina laittaa talteen.

Häkilänkärjet sopivat sellaisenaan siiviksi esimerkiksi vaaksiasjäljitelmiin ja moniin muihin pintaperhoihin. Tunnetuimpia lienee Adams, jossa siivet ovat kaksi grizzle-siikasen kärkeä.

Kirjavat kärjet ovat myös oivallista materiaalia erilaisiin palmereihin eli runkohäkilöihin niin pinta- kuin uppoperhoihissakin. Tunnettuja runkohäkilöityjä malleja ovat esimerkiksi Red Tag Palmer, Zulu ja Wickham's Fancy, joita sidotaan sekä uppo- että pintaperhoiksi. Mikäpä estää sitomasta jotain tuttua perhoa uudella väriyhdistelmällä.




Sidoin häkilänkärjistä numero 12  ja 14 koukkuihin pieniä pintaperhoja. Tällaisista pienistä runkohäkilöidyistä pintaperhoista esimerkiksi Zulu-tyyppinen musta perho punaisella häkiläpyrstöllä antoi kesällä 2019 useamman kirjolohen lampikalastuksessa.

Sidoin joukon muiden muassa mustan ja punaisen, ruskean ja oliivin, ruskean ja oranssin häkilän yhdistelmillä Red Tag ja Zulu -tyyppisiä sidoksia. Ehkä väreillä ei näissä ole kalan kannalta kovin suurta merkitystä, mene ja tiedä, mutta ainakin sidokset innostavat niin, että niitä tulee varmasti myös uitettua. Ei muuta kuin käsittely kellunta-aineella ja sitten kesää odottelemaan.

Omat juttunsa erilaisista Red Tag ja Zulu versioista sekä muutamista Palmer-perhoista löydät näistä linkeistä.



Sidotaan Red Tag Palmer


Pohjusta koukku 


 Kiinnitä pyrstöksi punaista aukiharjattua villaa (villalankaa)
Pyrstön voi tehdä myös esim. kimpusta siikasia.

Kiinnitä kultalanka ja 2 - 3 riikinkukon silmäsulan siikasta 
ja vie sidontalanka koukun silmukan luo odottamaan

Kierrä riikinkukon siikasista runko, 
kiinnitä ja katkaise ylimääräiset tyvet

 Kiinnitä häkilähöyhenen kärki tyvipuolestaan.

Kierrä aluksi 2 - 3 kierrosta ihan vierekkäin 
ja jatka sen jälkeen harvemmilla kierroksilla 
pyrstön juurelle saakka.

Jos haluat kaksi eriväristä häkilää, tee ensin runkohäkilä kuten edellä ja kiinnitä se kultalangalla (ks. seuraava kuva). Sen jälkeen kiinnitä toinen erivärinen häkilänkärki ja kiedo siitä 2 - 3 kierrosta runkohäkilän etupuolelle.

Kiinnitä runkohäkilä kultalangalla, kiinnitä kultalanka, 
katkaise sekä kultalangan että häkilän ylimääräiset. 
Muotoile perholle pää ja lakkaa, perho on nyt valmis.



***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti