perjantai 10. helmikuuta 2017

Soldier Palmer ja muita palmereita



Soldier Palmer, vie mahdollisesti kauimmaksi perhokalastuksen tunnetussa historiassa, ehkä aina jopa ajanlaskumme alun ensimmäisille vuosisadoille. Aivan suoria yhtäläisyysmerkkejä ei Claudius Aelianuksen historiankirjoituksesta Makedoniasta Hippouros -virralta ja Soldier Palmerin välille voi tehdä, koska kirjoitus kuvaa vain punarunkoisen perhon, johon on liitetty punaruskea kukon höyhen ta höyheniä. Mahdollisuuksia höyhenen kiinnitystapaan on silloin muitakin. Tarkemmin historiaa ja perhon erilaisista sidontavaihtoehdoista tehtyä tutkielmaa löytyy muiden muassa Seventeeth Century Flies -blogista.

Joka tapauksessa palmer -perhot vievät hyvin kauas perhokalastuksen kirjoitetussa historiassa. Ainakin Red ja Black palmerit löytyvät jo Izaak Waltonin (1594 - 1683) vuoropuheluista kirjassa "Oivallinen Onkimies" (The Compleat Angler, 1653).

Soldier Palmerissa "Soldier" sana tunnetusti viittaa englantilaisen sotilastakin punaiseen väriin, Sen sijaan runkohäkilöityjä perhoja yhdistävä "Palmer"-sana viittaa A.C.Williamsia vapaasti kääntäen: "ristiretkien aikakaudella Pyhässä Maassa vierailleisiin sotilaisiin, joiden tapana oli tuoda sieltä vierailun merkkinä palmunlehtiä palatessaan. Myöhemmin nimi siirtyi tarkoittamaan myös vaeltavia (nomadic) karvaisia perhostoukkia, joita palmerperhojen on nähty esittävän." 


Soldier Palmer
Runko: punainen dubbing/silkki
Kierre: kultalanka
Häkilät: Ruskea kukko.


Muita Palmereita



Palmerit esitellään suomalaisessa perhokirjallisuudessa jo varhain. A.E. Salmelaisen Urheilukalastus -kirjassa ne saavat ihan ison tilan, onhan kirjan rajallisesta perhovalikoimasta neljä palmereita. Kirjan forelliperhotalun numeroilla 26 - 28 esiintyy kolme värityksen mukaan nimettyä palmeria, Black, Brown ja Red Palmer sekä Soldier Palmer numerolla 29

Salmelaisen kuvataulussa Black Palmer voisi olla kokonaan musta, mutta sidoin ruskearunkoisen, koska sille löysin ohjeen samalla nimellä. Red Palmer tunnetaan punaisella ja myös riikinkukkorungolla, joista päädyin jälkimmäiseen. Salmelaisen kirjan Red Palmer on "pelkkää häkilää" runko ei kuvassa liiemmin pilkahda, mutta keskusta voisi olla tumma.
Salmelaisen kirjan Soldier Palmer:issa on harvahko runkohäkilä takana ja reilusti tuuheampi häkilä edessä. Salmelaisen kirjan perhot on sidottu ennen geneettisesti tuotettuja häkilöitä ja siksi sitoessani malliperhoja, koetin kaivella niihin soveltuvia maatiaismateriaaleja. 

Black Palmer: 
Runko: tummanruskea hylje, 
Kierre: ohut kulta
Häkilät: musta kukko 

Brown Palmer: 
Runko: Ruskea hylje
Kierre: kulta 
Häkilä: punaruskea kukko 

Red Palmer: 
Runko: joko punainen tai riikinkukon herl, 
Kierre: kulta
Häkilät: punaruskea kukko. 

Palmereille tunnetaan myös uppoversioita, joissa värit vastaavat, mutta häkilät pehmeämpiä, esimerkiksi kanaa.


Red and Peacock Palmer




Yhtenä huhtukuisena päivän (2015) tuli sidontainsipraatio kesken ihan tavallisten kotipuuhien. Mietin, jos Red Tag –perhosta sitoisi muunnoksen, joissa olisikin tavallisen pyrstön sijasta puolet ruumiista punaista. Samantyyppisiä perhoja on varmasti muitakin, joten en väitä ideaa omakseni.  Sidoin perhoihin puolet ruumista hyvin kirkkaan punaisesta dubbingista, jota olin purkanut vanhasta punaisesta chenillekoristeesta. Riikinkukkoa sidoin etuosaksi ja pehmeä punaruskeaa kanaa runkohäkiläksi. Kultakierre on intialaisen lankakaupan ohutta kirjailuun tarkoitettua tinseliä, jota kauppias vartavasten oli minulle säästellyt, kun hyvä väri oli osunut kohdalle.

Koukku: pitkävartinen 14 - 8
Lanka: Musta tai punainen
Pyrstö: pieni nippu ruskeaa kanaa
Kierre: ohut soikea kulta
Runko: takaosa punainen dubbing, etuosa riikinkukko
Häkilät: Ruskea kana


* * *

Lähteet:
A.Courtney Williams: The Dictionary of Trout Flies
A.E.Salmelainen: Urheilukalastus
Izaak Walton: Oivallinen onkimies, Otava 1974
A Fly Fishing History - http://www.flyfishinghistory.com/aelian.htm
Seventeeth Century flies - http://seventeenthcenturyflies.blogspot.com/2011/03/macedonian-beginnings.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti