Englantilainen Frank
Sawyer (1906-1980) oli River Avonin riverkeeper, kirjailija ja
useamman edelleen suositun perhon kehittäjä. Kuuluisin lienee “Pheasant Tail
nymph”. Tunnettu on myös Sawyerin “Killer Bug” jonka hän kehitti alun perin jäljittelemään
makean veden katkaa, mutta sen on nähty jäljittelevän myös mm. kärpäsen
toukkaa ja monia muita toukkia. Perho on osoittautunut kalastavaksi.
Killer Bug – tai myös Grayling Bug – oli perho, jolla oli tarkoitus kontrolloida harjusten määrää Avonissa. Harjusta pidettiin vähempiarvoisena kalana. Perhon nimesi Sawyerin ystävä Lee Wulff, mikä ehkä on kuultavissa perhon nimessä, se ei ole koskaan kuulostanut minusta kauhean brittiläiseltä.
Perho itsessään on
hyvin yksinkertainen, koukku, villalankaa ja kuparilankaa, joka päätellään
koukun mutkaan. Perho toimii kalastuksessa yleensä ilman erityistä uittoa, vastaavasti kuin esimerkiksi larvastuksessa.
Killer Bug on tavallisimmillaan sidottuna 14 - 12 kokoisena harriperhona, mutta sitä on sidottu myös koossa 9 - 12 järvitaimenelle, ja jopa lohelle koossa 7 - 4 (T.D.Overfield).
Alkuperäistä kuparilankaa Sawyer kuvaa "punaiseksi käämilangaksi". Kirjassa Nymphs and The Trout hän kirjoittaa: "Kuparin värillä ei väliä, aluksi käytimme punaista". En ole ihan varma, mutta luulisin, että tässä yhteydessä punainen (red) viittaa ennemminkin kuparinpunaiseen, ei ehkä ihan oikeaan punaiseen (scarlet tms), kuten "red cock" on punaruskea kukko. Tosin, perhosta on eri keskustelupalstoilla näkynyt versioita myös ihan punaisella kuparilangalla sidottuna.
Killer Bug on tavallisimmillaan sidottuna 14 - 12 kokoisena harriperhona, mutta sitä on sidottu myös koossa 9 - 12 järvitaimenelle, ja jopa lohelle koossa 7 - 4 (T.D.Overfield).
Alkuperäistä kuparilankaa Sawyer kuvaa "punaiseksi käämilangaksi". Kirjassa Nymphs and The Trout hän kirjoittaa: "Kuparin värillä ei väliä, aluksi käytimme punaista". En ole ihan varma, mutta luulisin, että tässä yhteydessä punainen (red) viittaa ennemminkin kuparinpunaiseen, ei ehkä ihan oikeaan punaiseen (scarlet tms), kuten "red cock" on punaruskea kukko. Tosin, perhosta on eri keskustelupalstoilla näkynyt versioita myös ihan punaisella kuparilangalla sidottuna.
Tässä kuparilanka on Frank Sawyerille joitain lankoja välittäneeltä kalastustarvikekauppiaalta, joka kauppasi kyseistä tummanpunertavaa kuparilankaa Killer Bug -kuparina. Langan värillä voi säätää perhon väritystä (kuultaa märästä villasta läpi) mutta kuten Sawyer itse totesi:
"Kuparin värillä ei väliä, aluksi käytimme punaista"
Hatching Killer Bug
Kehittelin muutamia siivellisiä versioita Killer Bugista ihan vain uteliaisuudesta, kun perhorasia tuntui kaipaavan harmaata uppoperhoa. Killer Bugin voi muuttaa myös jälkeenpäinkin tällaiseksi uppoperhoksi pohjustamalla sidontalankaa ja sitomalla siivet bugin ohuen rungon päälle. Perho on muodoltaan pitkälti kuin GRHE.
Hatching Killer Bug (MP)
Lanka: (Kuparilanka ja) tavallinen musta tai valkoinen sidontalanka
Perä ja kierre: Ohut kuparilanka
Runko: Harmaan beessi (Chadwick's 477 jäljitelmä) ohut villalanka. Kuvan perhoissa on Chadwick's 454. Runko paksunee silmukkaa kohti niin kuin Killer Bugissa yleensäkin.
Painotus: Uppoperhoon voi sitoa alusrungon kuin normaalissa Killer Bugissa kuparilangasta.
Häkilä: Villalankaa "hamputetaan" auki sitä enemmän mitä lähemmäs päätä tullaan ja nypitään runkoa neulalla auki jaloiksi.
Siivet: Sorsan siipisulasta leveät ja voimakkaasti ulospäin kaartuvat kaistaleet.
Pää: Musta tai valkoinen, voi koettaa toki sitoa myös kuparista sidontalangan päälle.
Killer Bug sidontaohje:
Koukku: perinteisesti 12 - 14, mutta suurempiakin kannattaa sitoa rasiaan
Ohutta kuparilankaa
Villalankaa (Chadwick's 477 tai sopiva muu lanka)
1. Pujota kuparilanka keraamiseen spigottiin ja katso, että kulkee sopivan kevyesti, lanka katkeilee muuten helposti. Vanhoista käämeistä voi helposti keriä kuparilankaa tyhjään sidontalankarullaan, jolloin sitä voi sita spigotilla. Kupari toimii painotuksena ja antaa muodon bugille. Kovin paksulla käämilangalla sitominen on työlästä ja hyvin ohut lanka katkeilee. Koukun koko myös sanelee langan paksuutta.
Aloita pohjustus takaa koukun mutkan tietämiltä ja tuo kupari tiheillä tiukoilla kierroksilla eteen
2. Palaa parilla kierroksella takaisin päin edellisen kerroksen päälle, kiinnitä villalanka ja vie kuparilanka koukun mutkaan tiheillä kierroksilla.
3. Käy kuparilangalla uudelleen silmukalla ja takaisin, jos haluat paksun painavan rungon. Katso, ettei kuitenkaan koukun mutka mene liian ahtaaksi.
4. Lähde kiertämään villa mutkasta silmukalle sopivan tiheillä kierroksilla niin että kupari peittyy tasaisesti. Langan pakuudesta riippuen avaa langan punosta runkoa kietoessa jotta saat sopivan paksuisen rungon.
Kiinnitä villalanka kuparilla siihen kohtaan, mihin haluat, että perhon pää ulottuu koukun mutkalla (eli kuinka alas pää yltää mutkalla)
Tässä versiossa villaa tulee rungolle 2 kerrosta, takaa eteen ja takaisin edestä taake. Alkuperäisessä ohjeessa kerroksia tulee kolme:
"Aloita villakerroksella (Chadwicks' 477) koukun silmukalta mutkaan, palaa takaisin silmukalle ja taas mutkaan, jolloin on yhteensä kolme kerrosta villaa. Sitten lukitse lanka tiukasti kuparilla koukun mutkaan". (F.Sawyer)
5. Lähde nyt sitomaan perhon pää kiertämällä muutama tiivis tiukka kuparikierros ylöspäin koukun mutkalla lukiten villalanka samalla tiukasti paikoilleen.
6. Tee kaksi puolipolvea pään jatkoksi, kiristä puolipolvi koukun alle näkymättömiin. Leikkaa tai taivuttele sitten kuparilanka poikki, perho on valmis. (Tarvittaessa kuparipäätä voi vähän muokata vaikka pihdeillä tai pinseteillä kevyesti puristamalla.) Perho on valmis.
(ohjeen kirjalainaukset ovat vapaasti käännetty kirjasta: Sawyer: Nymphs and the trout)
Korvaavaa lankaa etsimässä
Killer Bugin alkuperäisessä villalangassa ongelma on se, ettei sitä enään valmisteta. Sawyerin täydellisenä lankana kyseiseen perhoon pitämä Chadwick’s parsinlangan (mending yarn) sävy 477, jossa on 85 % villaa ja 15 % nailonia, valmistus loppui 1960 -luvun puolivälissä. Nykyisin jo metri kyseistä lankaa voi maksaa 20 puntaa. Siitä asti langalle on etsitty hyviä korvikkeita.
Alkuperäisen langan jäljittelyn ohella Killer Bugista on kehitetty myös eri väriversioita, kuten Utah Killer Bug, jossa lankana on hieman punaisempaan vivahtava ja paksumpi Jamiesson Shetland Spindrift sävy “oyster”.
Kuvassa alkuperäinen 477 ja 3 jäljitelmää. (oik.ylh.) Drops Alpaca Mix 2020,
(oik.alh) Jamiesons Shetland "oyster", (vas.alh). Veniard jäljitelmä
Vertailun vuoksi kuvassa myös tavallinen normaali sininen villalanka,
Vertailun vuoksi kuvassa myös tavallinen normaali sininen villalanka,
joka auttaa hahmottamaan Chadwick's 477 ohuuden.
Eri lankavaihtoehtoja.
Pelkkä Chadwick's 477:n jäljitteleminen ei ole välttämättä mielekästä. Hyönteiset eri paikoissa ovat hieman eri sävyisiä. Siksi tässä kuvissa esiintyvät langat ovat kaikki hyviä Killer Bug -lankoja. Tarkkaa 477:n jäljitelmää tarvitsisi lähinnä, jos haluaisi sitoa ehdottomasti Sawyerin Killer Bugin jäljitelmiä. Siksi tätä kuvasarjaa ei kannata tulkita vertailuksi vaan värikartaksi.
1. Lähes identtinen lanka, (ehkä värjäyserästä tms. riippuen aivan aavistuksen tummempi) chadwick's 477:lle olisi Berroco Ultra Alpaca Fine, color #1214 "Steel Cut Oats". Suomessa Pyssykylän Perhopajan ja mahdollisesti myös Mistpoolin tarjoama (ei Veniard) lankavaihtoehto on tätä lankaa. Nyt tässä vertailukuvassa märän langan väri näyttää jostain syystä tummemmalta, kuin perhoissa, joita olen siitä sitonut. Märän kiepin yläreunassa näkyy parhaiten langan normaali sävy.
2. Suomessa toisinaan ihan tavallisista marketeistakin löytyvä mutta puolestaan ehkä hitusen alkuperäistä vaaleammaksi jäävä Drops Alpaca Mix sävy 2020, jota käytin itse kesän 2016 kalastusperhoissa käy bugeihin. Vähän pehmämpi ja hamppuisempi lanka, mutta käyttökelpoinen.
3.Jamieson's Shetland Spindrift, sävy
"oyster" on Utah Killer Bugin oikea lanka, ei niinkään 477
jäljitelmä.
4. Veniardin pakkaamaa 477 -korviketta on ollut vuosien ajan jo tarjolla. Sävy on alkuperäistä 477:ää vaaleampi.
5. Chadwick's 454
Tämä lanka nousi 477 valmistuksen loputtua sen
korvikkeeksi. Esim. David J. Collyer mainitsee langan sidontaoppaassaan lähinnä
parhaaksi jäljitelmäksi. Tätä löytyy edelleen huutokauppapalstoilta ja hinta on
paljon halvempi, kuin 477.
6. Lankojen värjääminen on sinällään helppoa, väri tarttuu villalankaan helposti Miksei sävyä voi yrittää viilata vaikka 477-jäljitelmäksi. Tässä on oma värjäys eli MP-bug (turvallista käyttää
aina tätä lyhennettä perhojen yhteydessä, eipä lupaile liikoja) Virolaisesta
hyvin ohuesta villalangasta tee-se-itse värjätty versio.
7.Semperfli Chadwicks 477 subs
Pehmeä lanka, paksuimpia, mutta langanhan voi
aina jakaa säikeisiin.
8. Chadwick's 434
Tätäkin lankaa on joskus huutokauppapalstoilla
tarjottu 477 jäljitelmäksi, mutta on selvästi harmaampi lanka.
9. Muut langat
Tässä on kaksi ihan erilaista lankaa, kuin
muut.
Vasen on kuin hamppunarua muistuttava lanka,
jonka perhosteleva työtoverini löysi ja on siitä puretuista säikeistä tehdyillä bugeilla saanut hyvin harjusta.
Oikea chenille-tyyppinen lanka on ollut aikoinaan briteissä myynnissä
nimellä "Killer bug yarn", ei siis 477 sub. Ihan erilainen kuin muut,
mutta toimivalta sekin vaikuttaa ja sille käyttöä löytyy muissakin nymfeissä.
Soveltuvia lankoja on varmasti enemmänkin, ne vain odottavat löytäjäänsä.
* * *
Lähteet:
Frank Sawyer: "Nymphs and the Trout" Stanley Paul & Co 1958
T.Donald Overfield: "Fifty Favourite Nymphs", Benn 1978
David J. Collyer: "Fly-Dressing II", David & Charles 1981
Wikipedia "Frank Sawyer":(12.2.2017) https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sawyer_(writer)
Perhokalastajat.net: keskustelua Killer Bugeista ja niiden kalastavuudesta, http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=3&t=5413
Perhokalastajat.net: keskustelua Killer Bugeista ja niiden kalastavuudesta, http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=3&t=5413
Teksti päivitetty ja lisätty lankoja esittelyyn 15.9.2017
VastaaPoista