lauantai 22. maaliskuuta 2025

Yön kuningatar - Nattens Drottning

 

"Kysyin uudelleen. Ja odotin kuulevani jonkun satujen kauneimman nimen. Kuuntelin aistit herkimmillään ja hengitystäni pidätellen, kunnes kuun valo vaaleni ja varjot syvenivät ja tummuivat. Silloin tuli vastaus: - Yön kuningatar..." 

(Hans Lidman: Lohen silmä, 1962)

Yön kuningatar (ruots. Nattens Drottning) kuului eräkirjailija Hans Lidmanin luottoperhoihin. Perho tuli tunnetuksi sille omistetusta luvusta Lidmanin kirjassa Lohen silmä. Edellä oli lainaus, miten perho kertoi Lidmanille nimensä. 

Yllä aloituskuvassa on oletus siitä, miltä suunnilleen perho on näyttänyt. Tavisiipi on toki voinut olla voimakkaammin kuvioitua tai vaaleampaa, kuin siipeen valitsemani varsin vaaleakuvioinen tavi. Koukku on Hardy Fly hook #7.

 

Suomalaisittain punaisella häkilällä sidottuja 
Yön kuningatar -perhon versioita
 
Sitoessani aivan ensimmäisiä sidoksia tästä perhosta, kirjoitin muistiin seuraavaa: "Siinä missä vanhoja lohiperhoja voisi alkaa harrastamaan yksin niiden nimien vuoksi, on joillain taimenperhoillakin nimiä, jotka vievät mielen mennessään pohjoisen kuulaaseen kesäyöhön jonkun veden partaalle." Yön kuningatar kuulostaa juuri sellaiselta perholta, että loppukesän hämärässä sille on annettava taas mahdollisuus.
 
 
 
 
Perhon alkuperänen nimi oli Light Teal and Silver, Red Hackle. Alkuperäinen perho, josta kirjassa on mustavalkokuva, on tavisiipinen hopearunkoinen uppoperho. Kirjan kuvassa oleva malliperho näyttäisi olevan sidottu Hardy Fy hook -uppoperhokoukkuun. 
 
Perhon häkilän väritys on jättänyt pienen varan arvailulle. "Red" englanninkielisessä perhokirjallisuudessa on joko punaruskea tai punainen. Esimerkiksi Teal, Silver and Scarlet olisi tässä mielessä helpompi. Kirjassaan Lidman mainitsee perhon valmistajaksi Hardyn, joten ruskeahäkiläinen on varmastikin se oikea. Se, minkä verran olen päässyt näkemään perhosta kuvia, suomalaiset versiot perhosta ovat olleet yleisemmin punahäkiläisiä W.Aunesluoman reseptin mukaisesti (tästä lisää alempana).
 
 
Ruskeahäkiläinen lienee lähempänä alkuperäistä. 
Punahäkiläisiä on sidottu ainakin Suomessa. 
Pieniin perhoihin helpot rullasiivet ovat ihan sopivia.
 
 
Lidmanin tarinassa kuitenkin perhossa "loistaa valkeaa punaista ja hopeaa", joten punahäkiläinen versio lienee ihan yhtä oikea kuin punaruskeahäkiläinenkin. Tosin tarinassa perhon pyrstössä häivähtää punaista. 
 
Hieman samantapainen väritys, kuin Light Teal Silver and Red Hackle -perhossa, on myös esimerkiksi Ogden Smithin "Teal Silver and Claret" -perhossa. 
 
Myös perhon nimen sanaa "Light" -voi miettiä. Lidmanin kirjan mustavalkokuvassa koko perho on olemukseltaan hyvin vaalea, tosin se on kuvattu tummaa taustaa vasten. Vaalea viitannee vaaleampaan tavin höyheneen vai vain perhon yleiseen vaaleuteen hopearunkoineen. 

Perhosta ja sen värityksestä on kiinnostava keskustelu kuvineen Perhokalastajat.net -palstalla.
 
Yön Kuningatar

Koukku: esim. koko 14 - 10 uppoperhokoukku
Pyrstö: Kultafasaanin tippet
Runko: Hopea
Kierre: soikea hopea
Häkilä: punaruskea tai punainen kukko tai kana
Siipi: tavin raidallinen rintahöyhen, (vaalea)
 
Yön kuningatar- Walter Aunesluoman mallilla


Walter Aunesluoman kirjasta Perhokalastus - perhot ja perhonsidonta (1973) löytyy Yön Kuningatar perhosta pintaperhoversio. Kirjassa on esitelty varsin pitkät rivit tavisiipisiä perhoja, eli Teal -sarjaa, joille kirjailija antoi suomalaiset nimet, "kultatavi", "harmaatavi" ja niin edelleen. 

Yön kunigatar on mainittu Teal-sarjaa esittelevästä listasta viimeisenä ja omalla selitteellään lisättynä: "...pintaperhona, joka on sidottu koukkuun 14 - 16, sopii yökalastukseen Lapissa". Aunesluoman perhossa häkilän väri on ihan selkosuomella "punainen".

Teal-sarjaa ei mitenkään yleisesti ole sidottu pintaperhoiksi, joten Aunesluoman mainitsema Yön Kuningatar on hieno pieni ja ehkä myös suomalainen poikkeus vanhassa sarjassa.

 

Vuonna 2017 värjäsin ruskeaa häkilää punaisella
saadakseni perhoon voimakkaamman punaruskean värin
 

 
 
Lähteet:

Ogden Smith: "The Flyfisher's illustrated Reference book" (London, 1930 -luku) 
Anssi Uitti: "Mustanjoen perhoja", Metsästys ja Kalastus joulukuu 1998, julkaistu Perhokalastajat.net, keskustelu Yön kuningattaresta "pintaperhoja valmistuu" -osiossa (20.3.2017): https://perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?p=534244#p534244
Walter Aunesluoma: "Perhokalastus, perhot ja perhonsidonta", WSOY Helsinki 1973
 


 * * *

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti