Skater-perhon historia vie New Yorkin alueelle Catskill:in vesistöjen äärelle, missä Edward "Ed" Hewett suunnitteli tämän varsin pitkähäkiläisen pintaperhon jäljittelemään suurehkoja perhosia, mitä kalat tuntuivat pinnan päältä sieppaavan (1.).
Jo alkuperäisissä skatereissa häkilä oli huomattavan pitkä, perhon läpimitta saattoi olla parisen tuumaa. Tällaisia pintaperhohäkilähöyheniä on hyvin rajallisesti saatavilla.
Perho on suunniteltu "luistelemaan" veden pinnalla vastaavasti, kuin pintakalvon tuntumassa viilettävä (vesi)perhonen tai vaikka vesimittari. Moni on varmasti nähnytkin tällaisia lentonäytöksiä, joissa hyönteinen kiitää varsin kovaakin vauhtia pintaa hipoen.
Skaterit ovat suhteellisen helppoja sitoa, mutta niihin sopivan materiaalin löytäminen voi olla vaikeampaa. Tarpeeksi pitkillä ja jäykillä siikasilla varustettuja pintaperhohäkilöitä on tavallisessa pintaperhoniskassa ehkä vain muutamia.
Omat skaterini olen sitonut Metz:in cree-kukon häkilästä. Parhaiten sopivia höyheniä löytyy niskan sivuilta. Perhon voi sitoa lyhyeenkin koukkuun ilman mitään ylimääräisiä runkoja tai vastaavia: pelkkä pitkä ja runsas häkilä keskelle kevyttä pintaperhokoukkua.
Perho sidotaan usein niin, että takana olevat häkilät taipuvat silmukalle päin ja etummaiset häkilät taakse päin. Toisin sanoen takana oleva häkilä sidotaan höyhenen himmeämpi alapuoli silmukalle päin ja edessä olevat häkilät himmeä puoli taakse päin. 2-4 häkilähöyhentä saa skateriin kulumaan helposti.
Skater:
Pintaperhokoukku esim. kokoa 16-10
Häkilä: 2-4 kpl hyvin pitkäsiikasinen pintaperhohäkilä, esim. badger, cree....
Sopivia häkilöitä löytyy esim. joidenkin pintaperhoniskojen laidoilta.
Lähteet: (1.) Small Stream Reflections -blogi:From the newersink...
* * *
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti