torstai 23. helmikuuta 2017

Harlot


Ehkäpä jo osittain unohdettuihin perhoihin kuuluu perho nimeltä "Harlot" (suom. "portto"). Perhon nimelle löytyy synonyymi ”scarlet woman”. Ehkäpä siitä nimi David Collyerin värikkäälle perholle. Perhossa kieltämättäkin on aika kiinnostava värimaailma, mustaa, punaista ja sinistä. 

Perho esitellään Collyerin oman "Fly Dressing" (1975) -kirjan ohella myös esimerkiksi T.Donald Overfeldin kirjassa "50 Favourite Wet flies". Overfield kertoo kysyneensä monen muun ohella Collyeriltä ajatuksia perhoista, jotka esiteltäisiin A.Courtney Williamsin kirjaklassikon "A Dictionary of Trout Flies" viidennessä täydennetyssä painoksessa. Collyerin ehdotus oli Harlot: "Se ei ole helpoin sitoa, mutta jos onnistuu, voi miten tyytyväiseksi siitä tuleekaan"

T.Donald Overfieldin mustavalkopiirrosten kanssa pyrstön ja häkilän ohje ”blue gallena” jättivät varaa tulkinnalle: ”gallena” on helmikana mutta myös kana ja blue joko värjättyä sinistä tai luonnollista siniharmaata. Viiruhelmikanasta löytyisi ihan oikeaa sinistäkin. Tarkistaakseni asian jouduin hankkimaan käsiini Collyerin oman esittelyn perhosta.

Kehittäjän omista ”Fly Dressing” (I ja II) kirjojen ensimmäisestä osasta löytyy perholle paremmat kuvaukset. Collyerin mukaan perho toimii etenkin järviperhona kelluvalla siimalla just pinnan alla uiteltuna ja erityisesti illalla

Harlot:

Koukku: 6 – 12 uppoperhokoukku
Pyrstö: sininen helmikana (blue gallena)
Vyö: Riikinkukko 
Runko: 1/3 musta 1/3 punainen (scarlet) ja 1/3 musta silkki, 
Häkilä: kuten pyrstö, 
Siipi: punainen, musta ja punainen kaistale hanhen tai ankan siipisulkaa tai vastaavaa. 

Lähteet: 
Collyer: Fly Dressing (1), 1975
T.Donal Overfield: "50 favourite wet flies", A & C Black, London 1986

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti