torstai 11. maaliskuuta 2021

Petshkinin pörriäinen


Pari kesää sitten sidoin versioita matalalla kelluvasta sokkopaarmajäljitelmistä. Vaikka perho kalastikin kohtalaisesti, en ollut siihen erityisen tyytyväinen. Vähän kerrassaan eri välivaiheiden kautta perho muotoutui nykyiseen malliinsa ja osoittautui toimivaksi, muiden muassa harjusperhona. Esittelin perhon tarkemmin Perhokalastus -lehdessä 4/2020.



Perhon runkoon tuli riikinkukkoa ja keltaista strutsia, siipi oli aluksi cree-kukon tai -kanan häkilänkärjet mutta myöhemmin sidoin perhot CDC-siivellä kelluvuuden ja näkyvyyden parantamiseksi. Cree-siipinen versio sinällään kalastaa hyvin, välillä jopa paremmin, kuin CDC-siipinen, mutta kalan jälkeen se vaatii useammin perhon vaihdon tai ainakin kunnon kuivauksen. 

Perho ei ollut enään pelkkä paarma- tai kimalaisjäljitelmä, vaan ennemminkin ”pörriäinen”; yleisjäljitelmä monille muillekin keltamustille ja kellanvihreille hyönteisille, joita luonnossa riittää kukkakärpäsistä pistiäisiin ja koppakuoriaislajeihinkin.

 

Keltamustia hyönteisiä löytyy kaikkialta aivan pohjoisimpaankin Suomeen saakka. Veteen pudonneet maahyönteiset ovat mieluista sattumaravintoa kaloille.



Sanan ”pörriäinen” varmastikin yksi muistetuimpia ja viihdyttävimpiä käyttöjä on Eduard Uspenskin lastenkirjassa Fedja-setä, kissa ja koira, jossa utelias Posteljooni Petshkin keskustelee puhuvan naakan kanssa: ”Kop kop. Kuka siellä? Minä täällä, posteljooni Petshkin. Toin teille Pörriäisen.” Kirjaa luettiin lapsen iltatarinana ja sen jälkeen keltamusta kesäperho sai lempinimensä Petshkinin mukaan.



Petshkinin pörriäinen

 

Koukku: Fulling Mill FM5020 koko 10 

Lanka: Musta

Runko: Riikinkukon silmähöyhenen siikanen ja keltainen strutsin siikanen.

Kierre: sidontalanka vahvistamaan sidosta

Siipi: Kaksi cree-kukon häkilähöyhenen kärkeä tai harmaa ja valkoinen CDC-höyhenen kärki.

(Jalat: Kaksi riikinkukon miekkahöyhenen siikasta, sidotaan kummallekin puolelle runkoa.)

Häkilä: Lyhytsiikasinen musta pintaperhokukko

Pää: Musta.

Pohjusta koukku ja sido runkoon vuorotellen 
muutama kierros riikinkukkoa ja 
muutama kierros keltaista strutsia.
 
 
 
Jätä häkilälle ja päälle tilaa. 
Kiedo sidontalangasta kierre vahvistamaan runkoa.


 
Sido siipi, alle harmaan ja päälle valkoisen 
cdc-höyhenen kärjistä (2-4 kärkeä)


 
Sido häkilä, viimeistele perho ja lakkaa pää.



Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti