torstai 24. toukokuuta 2018

Cinnamon and Gold

Modifioitu versio Cinnamon and Gold -perhosta, 
jossa alkuperäisestä poiketen runko on vanhempaa 
pakotettuta (embossed) tinseliä.


Cinnamon and Gold on vanhastaan etenkin Irlannin ja Scotlannin järvillä käytetty uppoperho, josta isompiin koukkukoihin sidottujen versioiden kerrotaan (esim. A.C.Williams)  toimivan meritaimenen kalastukseen.

Perhosta tunnetaan useita eri versioita, joista alla kuvassa joitain poimintoja. Tärkeimpänä erona lähinnä pyrstö, onko se tippet-, häkilä- vai punaisista hanhikaistaleista (aiemmin ibis) sidottu pyrstö.



Luonnon omaa kanelinväristä siipimateriaalia löytyy esimerkiksi peltopyyn pyrstösulista tai kuten yllä kuvassa alemmat sulat ovat kanan siipisulkia varsin hyvällä kanelisävyllä. Ylempi pari on värjättyä ankan siipisulkaa. Peltopyyn pyrstösulkien siikasten mitta riittää ainakin pienempiin sidoksiin.



Cinnamon and Gold

Koukku: esim. 14- 8 uppoperhokoukku
Lanka: Musta, kaneli tms
Pyrstö: Punainen hanhi/ankka tai punaiset/cinnamon häkilän siikasnippu tai tippet
(Kierre: kulta)
Runko: Kultatinseli
Häkilä: Vaalea inkiväärinvärinen kukko
Siipi: Kanelinvärinen hanhi/ankan siipisulka.

Pienempiin sidoksiin perinteisesti voi käyttää peltopyyn kanelinruskeaa pyrstösulkaa, jossa on erittäin hyvä kanelinruskea väri.  

Sidoin perhosta myös streamerversioita, joista tässä on kaksi versiota, toinen punaisella toinen tippetpyrstöllä. Uppoperhoista poiketen näissä alusiipenä on toisessa oranssia hanhea ja toisessa keltakärkistä oravaa.




* * *


Lähteet: A.C.Williams: "A dictionary of Trout Flies" A&C Black,  1949

***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


 

1 kommentti: