tiistai 24. huhtikuuta 2018

Cowdung


Cowdung perho jäljittelee kaksisiipistä scatophaga stercoraria (Yellow Dung Fly tai Golden Dung Fly), joka on selkeästi kellertävä, ehkä vähän oliiviinkin vivahtava "kärpänen". Lajia tapaa etenkin nautojen jne. karjaeläinten lantakasojen tietämiltä (naaraat munii niihin), josta sitten kutsumanimikin juontaa.

Perho esitellään Suomessa jo aivan ensimmäisessä perhokirjassa, A.E.Salmelaisen "Urheilukalastus" -kirjassa. Perholla on ihan hyvästä syystä Briteissä ja muualla ollut oma paikkansa perhorasioissa: "Tämä on hyönteinen jonka suurin osa kalastajia on rekisteröinyt ja joka on yksi yleisimpiä hyönteisiä jokien varsilla ja on sitä myös koko kaudella" kuvailee A.C.Williams varsin vapaasti käännettynä. Hyvän värinen perho, joten sidoin näitä pienen nipun kalarasioihin eri kokoisna.

Cowdung:
Koukku:12 - 14
Lanka: Ruskea tai punaruskea esim. pearsalls silkki tms.
Runko: Dupattu runko keltaista mohairia johon ruskeaa (pohja)villaa sekaan tai keltainen mohair dupattna ruskeaan sidontalankaan.
Häkilä: Inkiväärinsävyinen kukko tai kana
Siivet: Alun perin ruisrääkkä, mutta olen korvannut sen kanelinvärisellä ankan siipisulalla. Myös häkilänkärkisiivillä löytyy ohjeita, esim. tummat honey dun -kärjet selän päälle lappeeleen siiviksi.


* * *
Lähteet:
A.Courtney Williams: "A dictionary of Trout Flies" A&C Black, London 1949
A.E.Salmeilainen, "Urheilukalastus", II painos, Otava, Helsinki 1925  

 

***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti