maanantai 20. maaliskuuta 2017

The Captain, Captain Black


Perhokirjailija kouluneuvos Toivo Mäkinen esitteli Metsästys ja Kalastus -lehdessä vuonna 1973 13 perhon luottoperhojensa tusinan, joista yksi oli vähän tuntemattomampi Captain tai Black Captain.

Amerikkalaisia Captain perhoja on useitakin erilaisia, joista esimekiksi Ogden Smithsin luettelosta löytyvä Captain Black and White, Captain ja Captain Scott. Esittelen alla pari muuta versiota.

Tähän perhoon Mäkisellä liittyy hauska yksityiskohta, hänen mielestä perhossa oli lohikalojen mielivärit - musta, punainen, puhtaanvalkoinen ja kulta,  sen vuoksi perho sai edelleen sijan hänen suosikkitusinassaan, vaikka jo kolmena kautena perho oli tuottanut pettymyksen. "elleivät (perhon) tavat  ensi kesänä - jo neljäntenä kokeilukautena - parane, palaan entiseen rakkauteeni, Parmachene Belleen.."


Captain Black (Toivo Mäkisen perhon mukaan)


Koukku: uppoperhokoukku esim 14 - 8,  (?)
Pyrstö: tippet
Kierre ja hela, litteä kulta
Runko: musta silkki
Häkilä: kirkas punainen
Siipi: valkoinen esim. ankan siipisulka, mäkisellä ehkä hanhen hartiasulkaa (?)






Amerikkalaisia Captain -perhoja löytyy muutamia, jotka eri alueilla ovat varsin erilaisia. Kuvan versioista vasen on Ray Bergmaninkin esittelemä ns. itäinen versio, oikea on se, jonka veikkaisin olevan jollain tapaa esikuvana Mäkisen captainille, läntinen versio. Lisäksi on vielä "keskinen versio" jossa on pyrstössä mallardia ja keltaista ja siipenä ruskea mallard. Näillä Captain -perhoilla ei ole mitään tekemistä Kelsonin lohiperhon kanssa.

Mustarunkoinen captain lienee Charles McDermand:in käsialaa, tai ainakin esittelee sen kirjassaan "Waters of the golden trout country"(1946). Jos tässä olisi se mahdollisuus, että perhon ruskea häkilä on ollut saatavilla olevassa ohjeessa "red", syntyisi helposti Mäkisen punahäkiläinen mustarunkoinen Captain, tosin siinä oli vielä kultakierre lisänä. Ja mikäpäs estää, ettei näitä muunnoksia ole paljon muitakin.

 
Captain (East, perhon esittelee myös Ray Bergman)
 
 Pyrstö: Punainen ja keltainen
Vyö: Riikinkukko
Runko: Valkoinen
Häkilä: Ruskea
Siipi: Harmaa (Slate)
  
 

Captain (West)
 
Pyrstö: tippet
Runko: Musta
Häkilä: ruskea
Siipi: Valkoinen

 




Captain (central)
Pyrstö: Ruskea mallard + keltainen
Vyö: Riikinkukko
Runko: Valkoinen
Häkilä: Ruskea (?)
Siipi:Ruskea mallard
 

Lähteet:
Ray Bergman: Trout, Alfred A. Knopf, New York 1976
Toivo Mäkinen: Minun perhoni, Metsästys ja Kalastus 5/1973
Fly Anglers Online: http://www.flyanglersonline.com/features/oldflies/part336.php
Ogden Smith: Flyfisher's illustrated reference book (1930 -luku)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti