torstai 16. helmikuuta 2017

March Brown ja sen eri versioita



March Brown, kaksi maaliskuun ruskeaa kevään aikaista päivänkorentoa (Rhithrogena haarupi ja Ecdyurus venosus) ovat yhden tunnetuimman ja edelleenkin hyvin suositun perhon jäljittelykohteena. Nämä suurehkot surviaiset esiintyvät pääosin Englannissa, mutta värimaailmaltaan vastaavia lajeja on ympäri maailmaa. March Brown on erittäin suosittu perho myös Suomessa yleisjäljitelmänä monille päivänkorennoille ja ehkä välillä jopa vesiperhoselle. Ei ole kauaa, kun keskustelin perhokalastajan kanssa, joka kertoi kalastaneensa kertaalleen lähes pelkillä March Brownin versioilla.


Sitomisen ilosta sidottu March Brown muunnos M.Pyhtilä

Tällä perholla mennään ajassa kauas taaksepäin, muiden muassa. sellaisten nimien pariin kuin Cotton, Chetman (jolloin perho kulki nimellä Moorish Brown) ja Bowlker (v. 1747). Heistä ainakin jälkimmäinen kuvaa nykyistä vastaavan jänisrunkoisen March Brown -perhon, jossa on keltainen silkki kierteenä.


Allcockin vanhoja March Browneja ja
March Brown Gold body -perhoja


Mutta millainen oli alkuperäinen March Brown? Hyönteisjäljitelmästä kun on kyse, erilaisia versioita jäljitellä samaa hyönteistä syntyy luonnollisesti monenlaisia. March Brown nimellä löytyykin aika laajastikin erilaisia ruskeansävyisiä perhoja.

Tiettävästi ensimmäinen maininta nimen omaan March Brown -nimellä on James Keill:illä jo 1729. Perhossa oli ruskeaa kalkkunaa siipinä ja rungossa keltaista ja mustaa. Tätä perhoa piti muuten alkaa käyttää klo 11 alkaen ja jatkaa iltapäivään (!) Seuraava tällä nimellä mainittu perho oli W.Aldamilla (1876) ja siinä oli kaksi vaihtoehtoa: keltaisella langalla jänisdubbingilla tai "sometimes made with orange silk and the points of brown squirrll furr..." Tässä jo mainittiin peltopyyhäkilä. 

Tästä eteenpäin sitten on monenlaisia versioita, kuten perho, jossa on oranssi ja keltainen silkki yhdessä sidontalankoina. Ainakin jo Salterilla (1811) tulee nykyisin "perinteinen" Hare's ear + yellow mohair runkoon. Oranssin silkkikierteen mainitsee John Turton (1836). Kultakierre näyttäisi olevan Shipleyllä (1838) ja silloinkin vain, jos perho on "tail fly" ja jos perho on "dropper" ei perhoon sidota kierrettä. Tässä Shipleyn versiossa oli oranssi tai oljenkeltainen silkki sidontalankana johon dubattiin jänisdubbing. Hoflandilla puolestaan oli perho jo aikalailla nykymuotoinen, mutta kierre olikin oliivia silkkiä. Aika useissa em. malleista siipi oli peltopyyn pyrstöä, mutta myös fasaania jne. Häkilät puolestaan ovat olleet peltopyyn ohella myös mm. furnace tai grizzle kanaa tai kukkoa. Eli samalla nimellä on esiintynyt mekoinen joukko enemmän tai vähemmän toisistaan poikkeavia perhoja.

 

March Brown muunnos keltaisella ja oranssilla kierteellä

 Näitä muunnoksia selittää se, että perho jäljittelee March Brown -nimistä hyönteistä ja siitä sitten jokainen sitoja on tehnyt enemmän tai vähemmän omia versioitaan. Toisin kuin vaikka Red Tag tai Scarlet Ibis perhot, jotka eivät jäljittele mitään ja siksi nimet viittaavat enemmän suoraan tiettyyn perhomalliin. Näiden edellä mainittujen muunosten lisäksi on ollut sitten kaikki spider, uppis, pinturi, lohiperho jne muunnokset, mutta ne on sitten oma lukunsa erikseen. Kun perhon muoto alkoi olla melko vakiintunut ja March Brown tarkoitti tietyntyyppistä nimiperhoa, siitä puolestaan on sitten lukematon määrä erilaisia muunnoksia, kuten kultarunkoinen March Brown Gold Body. Alla on joitain muunnoksia resepteineen.

March Brown Gold Body isoisäni perhorasiasta


March Brown kuului myös 1930 -luvun lopulta 1960 -luvun alkupuolelle perhokalastelleen isoisäni perhovalikoimaan. Hänen jäämistöstään löytyi parikin erilaista March Brownia, kuten hieman poikkeavan lihavarunkoinen ja aika suurikokoinen (#8) Limerick blind eye tuplakoukkuun sidottu March Brown Gold Body, jota hän uitti normaalin perhokalastuksen ohella myös harrilaudan perhona järvikalastuksessa.

March Brown Silver Body


Suomalaisessa perhokirjallisuudessa March Brown on ollut alusta asti mukana. A.E.Salmelaisen Urheilukalastus -kirjan forellitaulussa on kaksi March Brown versiota "male" ja "female", tumma ja vaalea, jotka noudattavat hyvin perinteisiä ohjeita.


March Brownit kirjassa A.E.Salmelainen, Urheilukalastus

March Brown (female, kuvassa numero 3, tämä on yleisesti ns. perusversio March Brownista):

Pyrstö: muutama siikanen peltopyyn vartalohöyhenestä (häkilä on toisinaan tummempi, toisinaan vaaleampi, vanhemmissa sidoksissa yleensä ruskeamman sävyinen)
Runko: jäniksen korvakarva
Kierre: Keltainen silkki,
Häkilä: Sama kuin pyrstö
Siipi: naarasfasaanin siipisulka



March Brownista on myös vanhoja versioita, joissa pyrstönä on kaistaleet naarasfasaanin siipi- tai pyrstösulasta, samaa sävyä kuin siipikin. Pyrstö on saattanut olla pitkäkin verrattuna ns. klassiseen uppoperhomititukseen. Tässä yksi versio sidottuna väkäsettömään Mustad 94845 #12 -koukkuun.

March Brown  (male)

Pyrstö: Kaksi siikasta (tai kaistaletta) peltopyyn ruskeakuvioisesta pyrstösulasta
Runko: kuparinväriseen sidontasilkkiin dupataan jäniksen korvakarvasta ja keltaisesta mohairista tehtyä dubbingseosta
Kierre: Keltainen sidontasilkki
Häkilä: Peltopyy, tummempikuvioinen höyhen
Siipi: Tummempikuvioinen naarasfasaanin siipisulka tai peltopyyn pyrstöhöyhen


March Brownista on paljon erilaisia versioita, joissa yleensä vain rungon ja kierteen väri vaihtuvat.
Kokosin tähän joitain vanhempia versioita, moderneinkin näistä löytyy jo 1900 -luvun alkupuoliskon kirjoista. Ohje noudattaa muilta osin yllä olevaa March Brown female -sidosta, johon muutokset seuraavasti (alla ohjeet)




1. March Brown Gold, 
kuten March Brown felmale mutta:
Runko: litteä kulta
Kierre: kultalanka / ohut soikea kulta, 


2. Ginger March Brown
 kuten March Brown felmale mutta:
Pyrstö ja häkilä Ginger kukko. 

Tämä mainitaan erityisen hyvänä syysperhona ja sidotaan sekä pinturiksi että uppikseksi.


3. Red-Legged March Brown
kuten March Brown felmale mutta:
Häkilä: punaruskeaa kukkoa. 

Tämä versio on suosittu pitkin Walesia, ja sekä pinturina että uppiksena toimiva ja erityisesti iltaisin.


4. Claret March Brown, 
kuten March Brown felmale mutta:
Häkilä: claret (viininpunainen) kukko. 

Irlannissa ja Uudessa Seelannissa suosittu versio. Erityisesti järviperhona kunnostautunut sidos.


5. Purple March Brown, 
kuten March Brown felmale mutta:
Runko: violetti villa tai silkki, 
Kierre: toisinaan ohut kultalanka. 

Skotlannissa ja muuallakin suosittu perho, yleensä uppoperhona.


6.March Brown Nymph, 
(Whitelaw:in mukaan) 
Pyrstö: furnace tai ruskea kana,  (yleensä kuitenkin peltopyy)
Runko ja kierre kuten March Brown felmale mutta lisäksi
Siipiaihio: fasaanin pyrstösulkaa, 
Jalat: sama kuin pyrstö. 

Nymfinä kirjataan G.E.M. Skues:in nimiin ja vuoteen 1906


March Brown Silver
 
 
Sidonnaltaan March Brown Silver on kuten MB female, mutta runkona on litteä hopeatinseli ja kierteenä ohut soikea hopea. Tämä perho mainitaan esimerkiksi Ogden Smiths Fishing Tacklen perhosuosituksissa useisiin maihin eri mantereille. Se kuului myös muiden muassa varhaisia suomalaisia perhokirjoja kirjoittaneen Kouluneuvos Toivo Mäkisen 13 luottoperhon "tusinaan":

"yleisperhoksi March Brown Silver on eräs käypäisempiä. Se sopii melko hyvin harmaan ruskeiden vesiperhojen edustajaksi ja sen hopearunko syvemmällä liikkuessaan peilailee pohjan värejä niin, että erehdyttävästi muistuttaa samanvärisissä suoja-asuissa vesissä mönkivää hyönteistoukkaa. March Brown Silver ei koskaan puutu matkastani.(...) Se ei aina ole paras, mutta harvoin se käyttäjänsä ihan ilmankaan jättää" (M&K 5/1973)




March Brown pintaperho

March Brown tunnetaan myös pintaperhona, jossa kelluttavana häkilänä on esimerkiksi ruskea kukko ja toisinaan sen eteen on sidottu häkilän eteen vielä muutama kierros peltopyyn pilkullisesta höyhenestä.




March Brown Red Wing
 

Tämä versio tuli vastaan Ogden Smiths reference bookista (c.1930). Perhon mittasuhteet lainasin suoraan kuvasta, ne on vähän joka kohdalta venytettyjä ns. vakiomittaiseen uppikseen verrattuna. Muutapa en itse perhosta osaa sanoa, kun perhosta löytyi vain nimi ja kuva luettelosta. Perho on aika pyytävän oloinen; punaisella raidalla höystetty March Brown haiskahtaa vahvasti kalaperholta.

Koukku: Uppoperhokoukku, esim. 8 - 16
Lanka: Keltainen
Pyrstö: 3 naarasfasaanin pysrtösulan siikasta lähes 1.5 x koukun mittaisena
Kierre: keltainen silkki
Runko: jäniksen naama- / korvakarva dupattuna (Vanhemmissa March Browneissa dubbingin seassa usein myös keltaista villaa tms)
Häkilä: Peltopyyn ruskeankirjava höyhen
Siipi: Naarasfasaanin siipisulka + muutama siikanen punainen hanhi
Pää: Kirkas tai musta lakka



March Brown Spider
Myös Yorkshire soft hackle spider -sidoksista löytyy March Brown. Yksi vanhoja ohejita kuuluu näin:

Pyrstö: kaksi siikasta peltopyyn ruskeakuvioillista pyrstöhöyhentä
Runko: Dubbing, jossa tummaa jäniksen korvakarvaa ja pieni määrä viininpunaista villaa sekoitettuna
Kierre: Keltainen sidontasilkki
Häkilä: Pitkäsiikasinen harmaa- tai ruskeakuvioinen peltopyyn höyhen


Omassa mallissani, joka on yhdistelmä erilaisia Marc Brown versioita resepti on seuraava:

Koukku: 14 - 16 pinta-/uppoperhokoukku
Lanka: Oranssi
Pyrstö: Peltopyy
Kierre: Keltainen silkkilanka
Runko; Hare's ear
Häkilä: Peltopyy, pitkähkö.
Pää: Oranssi


Salmon Pink wet fly vai Pink March Brown
Listaan voisi liittää vielä myös pinkkirunkoisen perhon "Salmon Pink" joka ei eroa perus March Brownista kuin rungon ja kierteen osalta.

kuten March Brown felmale mutta:

Runko: Pinkki hylje (minulla silkki)
Kierre: soikea kulta


Salmon Pink
 
Minulle March Brown taisi nousta ensimmäisen kerran sidontaan 1980 -luvulla Kuusamon uistimen esitteistä. Niissä esiintyi ainakin tuplakoukkuun sidotut March Brown Gold Body ja March Brown Silver -mallit, joista koetin kiikaroida mallia omiin sidoksiini. Sidontauran alussa ennätin sitoa muutaman vuoden perhoja luullen, että March Brown on vesiperhosjäljitelmä, jonka jäljitelmäksi se toki Suomessa monesti sopiikin. Päivänkorennoksihan se kuitenkin myöhemmin osoittautui. Omassa kalastuksessani muiden ohella March Brown strutsirunkoisena ja oranssilla helmikanahäkilällä (March Brown Gallina) on osoittautunut toimivaksi. Alla kuvassa aivan ensimmäinen versioni March Brown Gallinasta, jota suunnittelin Tansanian kalastuksiin. Siipi ja pyrstö kannattaa sitoa ihan normaaleihin uppoperhon mittoihin.








Lähteet:
Bowlker: Bowlker's Art of Angling (1747) (uusintapainos: Ludlow, printed in Procter & Jones, 1826)
Andrew Herd: Trout Fly Patterns 1496 - 1916, (2013)
A.Courtney Williams: A Dictionary of Trout Flies,A&C Black, London (1949)
A.E.Salmelainen, Urheilukalastus, (II painos) Otava, Helsinki 1925
Metsästys ja Kalastus 5 / 1973 "Minun perhoni, Toivo Mäkinen
Ogden Smiths: The Fly Fisher's illustrated Reference book, Lontoo, c.1930 (?)  

 

 

***

Lisää perhoja löydät blogin perhohakemistosta


1 kommentti: